Szanyi Tibor pártot alapított

Szanyi Tibor pártot alapított

Szanyi Tibor (Fotó: Bankó Gábor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A volt MSZP-s politikus mozgalma, az IGEN és a Magyar Szolidaritás Mozgalom együttműködéséből új baloldali formáció született, amelyet várhatóan március végén jegyez majd be a bíróság – értesült a Mandiner.hu.

A portál szerint Igen Szolidaritás Magyarországért Mozgalom néven fut majd az új párt, amelynek létrejöttét pénteken jelenthetik be.

A Mandiner.hu úgy tudja, hogy a politikai formációt még decemberben alapították, a bejegyzési kérelem pedig februárban érkezett meg a bíróságra, amely várhatóan március végén fogja pártként bejegyezni az Igen Szolidaritást.

Állítólag a párt leendő elnöke Huszti Andrea, a Magyar Szolidaritás Mozgalom szervezeti igazgatója lesz, aki korábban a Bajnai Gordon-féle Együtt-PM egyik alapítója és a Milla tüntetéseinek szervezője volt.

Az alapítók közt Szanyi Tibor mellett ott van Székely Sándor, a Magyar Szolidaritás Mozgalom elnöke. Székely 2018-ban a DK-val kötött megállapodásnak köszönhetően a párt listájának hetedik helyéről szerzett parlamenti mandátumot, jelenleg független képviselőként vesz részt a parlament munkájában.

Az említetteken kívül a párt alapítói között szerepel még Kalmár Szilárd, aki 2009-ig volt az MSZP politikusa, 2010-2011 között a Zöld Baloldal ügyvezető elnöke ezt követően pedig a szélsőbaloldali A BAL –Balpárt alelnöke. Az alapítók személyét tekintve talán nem meglepetés, hogy az új párt radikális baloldali formáció lesz – írta a Mandiner.

Szanyi Tibor január elején lépett ki az MSZP-ből. Az előző ciklusban európai parlamenti-képviselő volt, de a tavalyi EP-választáson a párt listájának harmadik helyére szorult (Tóth Bertalan pártelnök és Ujhelyi István mögött), és nem szerzett újabb öt évre mandátumot.