Szavazatvásárlással vádolja ellenfelét a kecskeméti momentumos jelölt, az MSZP szerint alaptalanul

Szavazatvásárlással vádolja ellenfelét a kecskeméti momentumos jelölt, az MSZP szerint alaptalanul

Bodrozsán Alexandra, a Momentum kecskeméti jelöltje leadja a szavazatát az előválasztáson. Fotó: Bodrozsán Alexandra Facebook-oldala

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komoly vádakat fogalmazott meg előválasztási ellenfelével szemben a Momentum kecskeméti jelöltje, Bodrozsán Alexandra. A politikus Facebook-oldalán megjelent bejegyzésében azzal vádolja az MSZP jelöltjét, Király Józsefet, hogy utaztatta a szavazókat – ez azonban az előválasztáson nem tilos. Azt a vádat is megfogalmazta viszont, hogy a szavazóknak pénzt ajánlottak meg nem nevezett személyek, hogy ellenfelét, az MSZP-s Király Józsefet támogassák az előválasztáson. Az Országos Előválasztási Bizottság még nem vizsgálta az ügyet. Az MSZP tagad és feljelentést tesz.

– Szombaton a kecskeméti Szabadság téren az előválasztás során a szavazás tisztaságát biztosító delegáltak jelezték, hogy tömegével érkeznek egy közvetítő által odautaztatott szavazók a sátrakhoz. A helyszínen ezt a saját szememmel is tapasztaltam – állította közösségi oldalán a momentumos Bodrozsán Alexanda, az előválasztás egyik kecskeméti jelöltje. Szerinte az igazi probléma csak ezután jött: „a szavazókat a fülem hallatára igyekeztek tisztességtelenül rábírni, hogy szavazatukkal előválasztási ellenfelemet, az MSZP-s Király Józsefet és Karácsony Gergelyt támogassák. Az előválasztáson való részvételükért cserébe 2 000 Ft és 4 000 Ft körüli összegeket ajánlottak fel a részükre! Az eset bizonyítására több felvétel is készült, melyeket eljuttattam az Országos Előválasztási Bizottsághoz (OEVB). Kértem a Bizottságot, hogy előválasztási ellenfelemet tiltsák el a további jogsértéstől, és a választási csalás miatt Király Józsefet a képviselőjelöltségtől léptessék vissza”.

Mit szól az OEVB?

Hat hangfelvételt juttatott el panaszával az OEVB-hez Bodrozsán Alexandra – mondta el a Magyar Hang megkeresésére az Országos Előválasztási Bizottság tagja, Sebián-Petrovszki László (DK). Elmondása szerint a hangfelvételeket a bizottság még nem hallgatta meg, mert a hozzájuk beérkező etikai és egyéb panaszokat a beérkezés sorrendjében bírálják el. Erre legkorábban a hétfő esti bizottsági ülésen kerülhet sor, igaz, ez az ülés nem etikai és választási szabálytalanságokkal foglalkozik, ezért nem biztos, hogy sor kerül rá.

– Még a Fidesz részéről sem tapasztaltam soha ilyen lejáratókampányt – mondta a hvg.hu-nak Király József, akit a Momentum közleménye után telefonon ért el a lap. Király elmondása szerint „soha életében” nem vásárolt szavazatokat, Bodrozsán feljelentése pedig szerinte hemzseg a hibáktól, így az MSZP arra fogja kérni az OEVB-t, hogy ne is vizsgálja az ügyet. Király szerint a felvételeken jól kivehető egy helyben ismert momentumos aktivista hangja, így az egész történet megrendezett is lehet.

A Magyar Hang kérdésére Sebián-Petrovszki László elmondta: általában véve nem tilos abban segíteni a szavazóknak, hogy eljussanak az előválasztási sátorhoz. Az ellen, hogy szervezetten utaztatnak szavazókat pártok vagy jelöltek, elmondása szerint nem lehet sikeresen panaszt tenni a bizottságnál. – Az viszont egy igazán súlyos vád, hogy valaki pénzt adott valakinek, hogy egy adott jelöltet támogasson a szavazatával. Ha a hangfelvétel ezt bizonyítja, akkor az ügyet komolyan ki kell vizsgálni – mondta Sebián-Petrovszki.

Az MSZP sajtóosztálya közleményt adott ki. Ebben úgy fogalmaztak, hogy a Bodrozsán Alexandra által megfogalmazott szavazatvásárlásra vonatkozó állítások alaptalanok. „Az igazság ezzel szemben az, hogy az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Király József mindenben tartja magát az etikai kódexben foglaltakhoz, annak alapelveit tiszteletben tartja és azt semmilyen magatartásával nem sértette meg. Király József nem vásárolt szavazatot és nem buzdított erre senkit. Aki ilyet terjeszt, bűncselekményt követ el, ezért nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás miatt büntetőfeljelentést teszünk. A híresztelésben szerepet vállaló orgánumokkal szemben pedig sajtóhelyreigazítási eljárást kezdeményezünk” – írták.