Százezer AstraZeneca vakcinát ajándékozunk Örményországnak

Százezer AstraZeneca vakcinát ajándékozunk Örményországnak

AstraZeneca-vakcina (Fotó: AstraZeneca)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Százezer adag AstraZeneca vakcinát adományoz Magyarország az Örmény Köztársaság részére–  ez a kormányhatározat jelent meg a december 28-án kiadott Magyar Közlönyben.

Az Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett jogszabályban foglaltak teljesítése az emberi erőforrások miniszterének, valamint a külgazdasági és külügyminizternek – Kásler Miklósnak és Szijjártó Péternek – a feladata. Az oltások rendelkezésre bocsátásába pedig be kell vonni a Nemzeti Népegészségügyi Központot is. A kormányhatározat ezen része november 29-én lép hatályba, teljesítésére harminc nap áll rendelkezésre.

A kormány január 1-jei hatállyal visszavonja egy korábbi, szeptember 28-i keltezésű kormányhatározatát, amely arról szólt, hogy Szlovénia részére százezer Janssen vakcinát ad el Magyarország. Ez az üzlet valószínűsíthetően nem jött létre, hiszen a szlovén kormány szeptember 29-én jelentette be, hogy felfüggeszti a Johnson&Johnson egydózisú vakcinájának használatát egy haláleset miatt, ami összefüggésben lehet az oltással. A későbbi vizsgálatok igazolták az összefüggést, ezért a szlovén kormány november végén úgy döntött, végleg kivonják a Janssent, azt csak a páciens „kifejezett kérésére” adják be.