Százezreket várnak Ferenc pápa szentmiséjére a Kossuth térre

Százezreket várnak Ferenc pápa szentmiséjére a Kossuth térre

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek (b2), Veres András győri megyés püspök sajtótájékoztatót tart Ferenc pápa áprilisi magyarországi apostoli útjának részleteiről 2023. március 1-jén (Fotó: MTI/Soós Lajos)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Több százezer embert várnak Ferenc pápa április 30-i, Kossuth téri szentmiséjére – mondta Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek szerdán az MTI-nek. Erdő Péter ismertette: húszezer ülőhelyet tudnak biztosítani a Kossuth téren, de állva és a környező utcákban összesen több százezer ember is részt vehet a pápai szentmisén. – Várjuk a híveket, zarándokokat határon innen és túlról – mondta a bíboros, és reményét fejezte ki, hogy a szélesebb rétegekhez is eljut a pápai szentmise örömhíre.

Erdő Péter szólt arról is, hogy a pápalátogatás második napján, szombat este a Papp László Sportarénában Ferenc pápa körülbelül 15 ezer fiatallal találkozik majd. Egyházmegyénként érkeznek majd a katolikus iskolák és egyéb közösségek delegációi – mondta, hozzátéve, hogy a püspöki konferencia jövő hét elején beszéli meg, melyik egyházmegyéből hány fiatal vehet részt az eseményen.

Erdő Péter elmondta, a Szent István-bazilikában és a Rózsák terei Szent Erzsébet-templomban tartott találkozókon a templomok befogadóképessége miatt korlátozott lesz a résztvevők száma, de a templomok előtti téren kivetítőn követni lehet majd az eseményeket. Amikor pedig Ferenc pápa kilép a templomból, ha nem is lehet majd személyesen beszélgetni vele, valamilyen formában lesz lehetőségük a híveknek személyesen üdvözölni őt. A bíboros a fiataloktól és minden hívőtől azt kérte, készülve a találkozóra, minden szentmise végén közösen kérjék Isten kegyelmét, hogy a Szentatya látogatása valóban lelki megújulás forrása legyen. Ehhez a püspöki konferencia kiad egy imádságot is.

A bíboros kiemelte, hogy a fiatalokat különösen hívják a szombat esti találkozóra a Szentatyával a Papp László Sportarénába és a vasárnap délelőtti Kossuth téri szentmisére. – Az ő felkészülésük fontos eleme, hogy az idei nagyböjtöt és húsvét ünnepét komoly figyelemmel és lelkiséggel éljék át, hogy ezzel az élménnyel megerősödve találkozhassanak Ferenc pápáva – tette hozzá Erdő Péter.

Ferenc pápa április 28-30. között látogat Magyarországra. Erdő Péter és Veres András győri megyés püspök szerdán tartott sajtótájékoztatót, amelyen bemutatták az katolikus egyházfő apostoli útjának logóját és jelmondatát. A logón a Lánchíd rajza látható, Veres szavai szerint a főváros jelképe Ferenc pápa gondolatára is utal, hogy a keresztények sajátos feladata hidakká válni a világban. Az esemény jelmondata: Krisztus a jövőnk. Erdő Péter reményét fejezte ki, hogy az egyházfő útja lelki ösztönzést és új indítást fog adni az egész magyar népnek.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.