Százmilliók ömlenek egy Rogán-közeli jótékonysági alapítványhoz

Százmilliók ömlenek egy Rogán-közeli jótékonysági alapítványhoz

A Civil Út Alapítvány budaörsi székhelye

Fotó: Google Maps

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A nyugalmazott katonákat elismerő programra is adott 51 millió forintot Rogán Antal minisztériuma – derült ki a közelmúltban a Miniszterelnöki Kabinetiroda szerződéslistájából.

A kifizetés azért is érdekes, mert az összeget egy kevéssé ismert szervezet, a Civil Út Alapítvány kapta meg – az pedig még kevésbé egyértelmű, hogy mihez kezdenek ezzel a pénzzel. Honlapjukon a témával foglalkozó három hírt találtunk: ezek szerint az alapítvány idén vidéki és fővárosi konferenciákon köszöntötte az obsitosokat, a programokon Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter, Kósa Lajos és Ruszin-Szendi Romulusz, a honvédség korábbi parancsnoka is részt vett. A kiemelt vendégek jól jelzik a Civil Út Alapítvány kormányzati beágyazottságát, a több mint 50 milliós forrás felhasználását azonban nem magyarázzák, ahogy a több száz kiosztott, logóval ellátott ajándék hátizsák és nyakkendő sem.

A kabinetiroda szerződéslistáit böngészve kiderítettük, hogy ennél jóval nagyobb összegek áramlottak és áramlanak jelenleg is a Civil Úthoz. Az alapítványt 2020 januárjában, a szervezettel szoros átfedést mutató, egyfős Civilút Nonprofit Kft.-t pedig még 2019 novemberében alapították, és azóta mindkét szervezethez több tíz vagy akár száz milliós kormányzati és állami támogatás érkezett.

Az alapítvány már az első évben 50 millió forintot kapott a Szerencsejáték Zrt. leánycégétől, melyet közvetett módon a Rogán-féle minisztérium irányít. Összesítésünk szerint a két szervezet 2020 és 2023 között együttesen bruttó 911 millió forintot kapott és kaphat a Miniszterelnöki Kabinetirodától – ebből az idei támogatás 300 millió forint az alapítványnál és 50 millió a Civilút Kft.-nél.

Régi lakótársak, volt államtitkárok

A szervezet vezetőinek nevét látva az is érthetővé válik, miért támogatja a Rogán-tárca olyan lelkesen ezt a viszonylag fiatal szervezetet. Az alapítvány kuratóriumi elnöke és a nonprofit kft. ügyvezetője egy személyben Tábori Tamásné Ruttkay Réka. Férje, Tábori Tamás egy kollégiumban lakott Rogán Antallal, de később sem távolodott el nagyon a fideszes politikustól.

A Népszava cikke szerint Tábori cége készített például okosparkolási rendszert az egykor Rogán vezette V. kerületnek, a volt kollégiumi lakótárs pedig jelenleg ügyvezetői posztot tölt be a 4iG Nyrt. tulajdonának számító Digi távközlési leányvállalatnál. A feleség, Ruttkay Réka még Rogán vezetése alatt osztályvezetőként dolgozott a V. kerületi polgármesteri irodában.

A Civil Út Alapítvány szóvivője, Gulyás Andrea közismertebb szereplő, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára volt. A társadalmi kapcsolatokért felelős igazgató, Szíjgyártó Judit nevét is hallhatták: Répássy Róbert államtitkár kabinetfőnökeként dolgozott, és a Blikk értesülései alapján egy nyelvvizsgabotrányban is érintett volt.

Látványos munka, rejtett költségekkel

A jó kormányzati kapcsolatokkal rendelkező Civilút-csoport konferenciák, sportrendezvények, jótékonysági programok szervezésében vesz részt – általában olyan Fidesz-közeli családszervezetekkel együttműködve, mint a Fiatal Családosok Klubja, a Nagycsaládosok Országos Egyesülete vagy a Magyar Asszonyok Szövetsége – de foglalkoznak könyvkiadással, önismereti füzetek terjesztésével és online akadémia működtetésével is.

Létrehozták például a segítségkérőket és az önkéntes vagy fizetős szolgáltatókat összekapcsoló Odaadó nevű weboldalt; valamint a mentális betegeket segítő Mindenki néven futó projektet – ehhez honlapot készítettek, hozzá célzottan 68 millió forint támogatást adott a Rogán-féle tárca. Tegyük hozzá, a Mindenki.eu-n szereplő legfrissebb hír tavaly decemberi, az „aktuális” nevű rovatban 2021 februárjában jelent meg utoljára tartalom.

Az alapítvány és a nonprofit cég bizonyos esetekben maga is költött jótékonysági eseményekre. Ennél pontosabbat azért nem mondhatunk a Civil Út Alapítvány és a Civilút Nonprofit Kft. kiadásairól, mert ők sem részletezik ezeket. Az alapítvány 2020-as közhasznúsági jelentéséből annyi derül ki, hogy a Szerencsejáték Zrt. támogatásából 17 milliót használtak fel, fele-fele arányban dologi és személyi kiadásokra. A 2021-es beszámolóban már 110 milliós költségvetési támogatást tüntettek fel – év közben pedig összesen 143 milliót költöttek, ebből 33 milliót személyi és közel 109 milliót anyagjellegű ráfordításokra.

Adatokat kértünk a Rogán-tárcától

Utóbbiak között 2021-ben biztosan szerepelt egy budaörsi ingatlan megvásárlása is, hiszen az alapítvány tavaly egy ottani címre jegyeztette be magát – a tulajdoni lapon pedig megtalálható a Civilút neve.

Hogy azonban a százmilliók felett diszponáló Civilút-hálózat pontosan mire is fordítja az állami támogatásokat, lapunk hiába próbálta kideríteni. A Magyar Hang többször is küldött kérdéseket a szervezetnek, külön megszólítva annak kommunikációs igazgatóját, Megyeri Gabriellát – kérdéseinkre cikkünk nyomdába küldéséig nem reagáltak. Hallgat a Miniszterelnöki Kabinetiroda is, Rogán tárcáját azonban közérdekűadat-igénylésben is kérdeztük a Civilút-szervezeteknek adott támogatásokkal kapcsolatban.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2023/21. számában jelent meg május 26-án.