Százmilliókat bukhat Újpest

Százmilliókat bukhat Újpest

Déri Tibor (Fotó: Magyar Hang / Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Akár 320 millió forintot is bukhat Újpest, miután az önkormányzat előző, fideszes vezetése nem tartott be bizonyos határidőket egy fejlesztési beruházás kapcsán – erre jutott az kerület új, október 13-a óta már ellenzéki polgármestere és csapata. A Székesdűlő nevű városrész utcáinak leaszfaltozásáról és a csatornarendszer kiépítéséről van, illetve lenne szó. Ezen a területen ugyanis jelenleg is földutak vannak, ráadásul egy kiadós esőzés után a vízelvezetés is komoly problémákat jelent.

Az önkormányzati választáson a polgármesterségtől búcsúzó fideszes Wintermantel Zsolt még nyáron jelentette be, hogy a kormánytól valamivel több mint 320 millió forintot nyertek le hét utca modern leaszfaltozására 1,6 kilométeren, illetve a vízelvezetők és csatornarendszerek kiépítésére. Ehhez Újpestnek önerőből további 500 millió forintot kell hozzátennie.

10 milliárdnyi kötelezettsége van Újpestnek | Magyar Hang

A mára már ellenzéki vezetésűvé vált kerület tájékoztatása szerint a pályázati pénzt azzal a feltétellel nyerték el, hogy november 30-ig szerződést kötnek a munkákat elvégző kivitelezővel vagy kivitelezőkkel. A közbeszerzési eljárás meg is kezdődött, voltak is jelentkezők a feladatra, azonban itt a történet megállt. Az útépítési beruházás előfeltételeként ugyanis a Fővárosi Csatornázási Művek és a Főgáz is olyan feltételeket és előírásokat szabott meg, melyeket meg kellett tervezni: előbbi egy vízátemelő műtárgy építését, utóbbi pedig a gázvezeték kiváltását kérte. Ezekhez az akkor még fideszes önkormányzatnak kellett volna megrendelnie a terveket, azonban ez valamiért elmaradt. Így pedig a közbeszerzésen indulni tervező vállalkozók a mai napig nem tudtak érdemi ajánlatot tenni a munkák elvégzésére. Ez azt jelenti, hogy tarthatatlanná vált a korábban vállalt november 30-i határidő a szerződéskötésre.

Déri Tibor, Újpest

összellenzéki támogatottságát bíró, egyébként momentumos polgármestere a Magyar

Hangnak azt mondta, nem tudja, miért nem rendelte meg az önkormányzat ezeket a

bizonyos terveket. Hiszen a korábbi fideszes vezetés is pontosan tisztában volt

vele, hogy a határidők be nem tartása veszélyezteti az egész projektet, mégsem

tettek semmit. Sőt, még kampányoltak is azzal, hogy a Székesdűlőn micsoda

fejlesztések lesznek.

Ezt már csak

tetézi, hogy november elején a Magyar Közút Zrt. a csapadékvíz-elvezetés

engedélyezési tervévre vonatkozó hozzájárulását megtagadta, egyúttal a terv

módosítását kérte. Ezzel pedig az egész procedúra megint csak hosszabb lesz.

Déri Tibor elmondta azt is, hogy ők már elkezdték a hiányzó tervpályázatok bekérését, illetve a terv átdolgozását, de a legfontosabb az lenne, hogy időt is kapjanak még a kormánytól. Így levélben fordultak a Miniszterelnökséghez annak érdekében, hogy a november 30-i határidőt ki lehessen tolni, és az így csak hónapok múlva lezáruló közbeszerzéshez is megkapják a pályázaton elnyert százmilliókat. A polgármester abban bízik, hogy pozitív választ kapnak, így pedig nem bukják el azt a bizonyos 320 millió forintot és a Székesdűlőn élőknek is könnyebb lesz a beruházás megvalósulása után az életük.

Déri Tibor: Itt nem lesz sunyítás és lapítás | Magyar Hang

Október

13-án Déri Tibor több mint 50 százalékot kapott, így magabiztosan megverte a

kerületet addig vezető Wintermantel Zsoltot. A voksolás eredményeképpen a

képviselő-testületben is az ellenzék került többségbe.