Százmilliókkal tartozhat a Roszatom Paksnak

Százmilliókkal tartozhat a Roszatom Paksnak

A paksi atomerőmű 2021. szeptember 10-én. (MTI/Kiss Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Bírósági szintre jutott jogvita zajlik Paks városa és az atomerőmű új blokkjait kivitelező orosz cég között. A Roszatom nagyvonalúan tízmilliárdokkal csökkentette az adóalapját olyan tételekkel, amelyekkel nem biztos, hogy a magyar jogszabályok szerint lehetett volna. Így a város kasszájába nem folyt be egy csomó helyi iparűzési adó – tudta meg a Telex.

A helyi iparűzési adóról (hipa) szóló törvény rögzíti, miket kell levonni egy cég árbevételéből, hogy helyesen állapítsuk meg az adóalapot. Ez azért fontos, hogy senki ne adózzon duplán olyan tételek után, amelyek csak változatlanul „átfolynak” rajta.

Az önkormányzati adóellenőrzés viszont azt állapította meg, hogy egy atomerőmű kulcsrakész kivitelezésénél nincs olyan költség (sem áru, sem szolgáltatás), ami a kivitelezőn változatlan formában megy át. Másképpen fogalmazva: az önkormányzat szerint a Roszatom kulcsrakész atomerőművet ad át, ilyen bejövő tétele viszont nincs.

A helyi adóhatóságként eljáró jegyző megállapította, hogy a fióktelepnek be kell fizetnie még 293 millió forint hipát, valamint 146 millió forint adóbírságot és 12,3 millió késedelmi pótlékot. És ez még csak a 2017-es évre vonatkozik, de a Roszatom azóta is tevékenykedik Magyarországon, ezen logika mentén ki tudja, mekkora hátralék keletkezett még. Ha hasonló volt a rákövetkező években is az árbevétel volumene, akkor legalább 1,5 milliárd forintnyi adóhiány gyűlhetett fel.

A Roszatom szerint amennyiben a leírt tételek nem ismerhetőek el eladott áru beszerzési értékeként, úgy alvállalkozói teljesítésként kellene őket figyelembe venni. Emellett vitatja, hogy az adóhatóságként eljáró önkormányzat megfelelő módon állapította meg a fióktelep árbevételét. A cég különféle hibákat is felfedezett az elsőfokú eljárásban, ezért közigazgatási eljárásban fellebbezett a határozat ellen a kormányhivatalnál.

A kormányhivatal viszont szintén az önkormányzat álláspontját osztotta, ezért jött a bírósági szakasz: a Roszatom a Pécsi Törvényszék elé vitte az ügyet, majd az itt hozott ítélet egyes elemei ellen nyújtott be felülvizsgálati kérelmet a legfelsőbb bírósághoz. A Kúria friss végzésében a cég aggályainak helyt adott, és az elsőfokú bíróságot új eljárás lefolytatására kötelezte.

A Telex által megkérdezett adójogi szakértők szerint ha az adóhatóság, majd a bíróság megfelelően értelmezi a hipatörvényt, nem igazán jöhet ki más ítélet az ügy végén, mint hogy a Roszatomnak utólag fizetnie kell.

Címkék: Paks, Roszatom