Százszázalékos fideszes győzelem Ácson, 57 százalékos a XVI. kerületben

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Horváth Ádám, a Fidesz–KDNP jelöltje nyerte a XVI. kerület 2. választókerületi időközi választást vasárnap, 57 százalékot (906 szavazat) kapott. Második helyen a Momentum jelöltje, Kóczán Károly végzett 36 százalékos (571 szavazat) eredménnyel. 105 szavazattal harmadik lett Schaffer Viktor (Civil 16 Egyesület) és természetesen a Munkáspárt is indult, Koch Jánosra 10-en szavaztak. A részvétel 30 százalékos volt, 1597 fő szavazott.

A Momentum így értékelte az eredményt: „A Fidesz újabb kétharmados győzelme után hatalmas apátia uralkodik az országban, ezt a mai, XVI. kerületi időközi választás is megmutatta. A Momentum 36%-a azonban jó eredmény úgy, hogy egy nehéz terepen, ellenszélben kellett szembeszállnunk a Fidesszel.”

Horváth Ádámról, a kormánypártok jelöltjéről szombaton írtuk meg, hogy másfél éve még zsidó-szabadkőműves-összeesküvést vázolt fel a közösségi médiában.

A választókerületben a fideszes Horváth János halála miatt írták ki a választást. 2014-ben a kerület összes választókerületét a Fidesz–KDNP nyerte meg, Horváth János 49 százalékkal győzött, ami 1150 szavazatot jelentett (44 százalékos részvétel mellett.

2010-ben is a Fidesz–KDNP vitte el az összes kerületi választókerületet, itt akkor 43 százalék (874 szavazat) is elég volt a győzelemhez. 2006-ban is a Fidesz jelöltje győzött itt, 1028 szavazatot szerzett (41 százalék). 2014 előtt majdnem ezer fővel kevesebben szavazhattak a választókerületben.

Száz százalék Ácson

A Fidesz–KDNP-pártszövetség támogatásával indult Szentirmai Istvánt választották Ács polgármesterévé – közölte az MTI-vel a helyi választási iroda vezető helyettese. Soós Piroska elmondta, a névjegyzékben 5763 választó szerepelt, a szavazóhelyiségeket 1381 ember kereste fel, ez 24 százalékos részvételi aránynak felel meg. Az urnák felbontása után 1353 érvényes szavazatot számoltak össze.

Szentirmai István az MTI-nek elmondta, elsőként a település valós anyagi helyzetét szeretné megismerni, ezért független könyvszakértői csoporttal átnézeti az utolsó pár év gazdálkodását, valamint szeretne képet kapni arról is, hogy a kifizetett beruházások műszaki tartalma megfelelő-e.

A Komárom-Esztergom megyei településen azért kellett időközi választásokat kiírni, mert a korábbi polgármester, a független Lakatos Béla lemondott tisztségéről.