Szegedi virológus egyes kínai vakcinákról: Ezek a harmadik világ tömegei számára készülnek

Szegedi virológus egyes kínai vakcinákról: Ezek a harmadik világ tömegei számára készülnek

Prof. dr. Duda Ernő virológus, immunológus Koronavírus - hitek, tények és kérdések címmel előadást tart (Forrás: Youtube)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az olcsó, elavult módszerrel készülő kínai vakcinák Kína külföldi térnyerését szolgálják, nekünk azonban nem szabad elkezdenünk oltani velük – mondta a Válasz Online nagyinterjújában Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem orvosi karának professzor emeritusa. Szerinte a nyugati engedélyezési eljárás átlátható, az engedélyezett oltóanyagok pedig hatásosak és biztonságosak, ezért nyugati vakcinákat kell használni.

A koronavírus nem influenza, hanem autoimmun folyamatok beindítására képes „lopakodó”, így előfordulhat, hogy a szervezet önmagát kezdi el támadni. Ebben a tekintetben inkább a Zika-vírusra hasonlít. „A hátamon feláll a szőr attól, hogy inaktivált egész koronavírussal oltsunk!” – mondta Duda Ernő a portálnak. Duda a kínai Sinopharm és Sinovac vakcinákról beszélt, amelyek szerinte a kínai oltóanyagok között is a legkorszerűtlenebbek, és nagy gond, hogy a nyugati oltásokkal ellentétben róluk alig lehet tudni valamit.

– Ezek a készítmények a harmadik világ tömegei számára készülnek. Olyan technológiát használnak, amit Pasteur idejében is alkalmaztak már. Olyan mintha a Nagykörúton most vezetnénk be a lóvasutat. Azon is lehet közlekedni, persze, de nehogy már a 21. században az 1800-es évek technológiáját alkalmazzuk! Miközben az egyik legmodernebb vakcina, a Pfizer-BioNTech kifejlesztésében több magyar is részt vett! – fogalmazott a virológus.

Igaz, hogy az Egyesült Arab Emírségekben például 86 százalékos hatékonyságúnak találták a Sinopharm vakcináját, de nem tudni, ez mire vonatkozik, mert négyféle hatékonyságot mérnek. A Sinovac esetében pedig „az egyik országban ezt mérték, a másikban meg azt”, a kínaiak pedig máig nem közlik a tömeges tesztelések dokumentációját, és nem kérik a két legtekintélyesebb gyógyszerhatóság, az amerikai és az európai engedélyét. „Jelenleg Nyugaton háromszázféle vakcinát fejlesztenek, de egyetlen olyan sincs köztük, mint a Sinopharmé és Sinovacé, ezek a kínai oltóanyagok között is a legkorszerűtlenebbek” – tette hozzá a Válasz Online-nak.

A professzor nem tartja véletlennek, hogy a nyugati cégek nem a hagyományos technológiát alkalmazzák, csak azt az antigént akarják bevinni az oltással, ami feltétlenül szükséges a vírus elleni harchoz. „Ami felesleges, azt ne vigyük be, mert abból mellékhatás keletkezhet” – hangsúlyozta a szakember. 

– Ön szerint miért vacakolnak mások mRNS-sel, tüskefehérjék más vírusokra való átültetésével, ha az egész olyan egyszerű lenne, hogy a régi technológiával milliószámra lehet gyártani az oltásokat? Minél kisebb részét tartalmazzák a vírusnak, annál kisebb a veszélye annak, hogy beindítják ezeket a folyamatokat. Az első két engedélyezett vakcinával a vírus egyetlen részét sem juttatják be a szervezetbe, a mesterségesen előállított mRNS-s négy-hat órával az oltás beadása után lebomlik, ezek a legbiztonságosabbak" – tette hozzá a riporternek a professzor. Nem állítja, hogy a kínai oltástól betegek lesznek az emberek, de a technológiából fakadóan ennek nagyobb a kockázata.  

Arról is beszélt, hogy a magyar Karikó Katalin évtizedek óta dolgozik munkatársaival az új eljáráson. A BioNTech évek óta használ ilyen vakcinát daganatos betegségek ellen, több évnyi klinikai tapasztalat áll emögött. A nyugati oltások tesztjei az első fázistól kezdve rendelkezésre állnak az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) és a magyar hatóságok számára, a kínai vakcinák anyagaihoz viszont csak nemrég jutott hozzá a magyar hatóság. A tudományos közvélemény pedig sajtóközleményekből próbál tájékozódni.

Mint megjegyezte, a kínaiaknak van modern védőoltásuk is, például a CanSino cégé modern vektorvakcina, amely nyugati típusú, placebokontrollos, harmadik fázisú klinikai vizsgálatnál tart, a Csifei Longkom cégé pedig korszerű split vakcina. „A Sinopharm és a Sinovac inaktivált vírust tartalmazó vakcinája azonban olcsó, gyorsan és tömegesen lehet előállítani, Kína ezeket befolyásszerzésre használja. Hatalmas kölcsönöket ad a vakcina beszerzésére és megvédi az embereket Délkelet-Ázsiában, Afrikában, Latin Amerikában. Nem Európa a célcsoport” – tette hozzá.

A professzor arra is kitért, nem tartja jónak, ha politikusok nyomást gyakorolnak az engedélyező hatóságokra. Mint mondta, „nem szeretnék az engedélyező hatóság embereinek helyében lenni”. Mindenesetre ha ő lenne döntési helyzetben, azt mondaná, a kínai vakcinákkal addig várni kell, amíg nem ismertek a részletes klinikai vizsgálatok részletei. 

– Több, modern nyugati vakcináról viszont már tudjuk, hogy hatásosak és biztonságosak, nemsokára pedig elegendő mennyiségben érkeznek majd ahhoz, hogy ne csak a legveszélyeztetettebbek kaphassák meg a védőoltást – mondta végezetül a virológus.