Szegett-e szabályt a biciklizés közben fél kézzel szelfiző Lázár János?

Szegett-e szabályt a biciklizés közben fél kézzel szelfiző Lázár János?

Biciklizés közben szelfizett Lázár János közlekedési miniszter (Fotó: Lázár János / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Naplementében biciklizve készült a múlt heti kormányülésre Lázár János építési és közlekedési miniszter, amit meg is örökített: fél kézzel szelfizett menet közben – és még csak bukósisakot sem viselt. A politikus később is megemlékezett mutatványáról és arról írt közösségi oldalán: „biciklit kormányozni még csak-csak lehet egy kézzel, de a kormányülés már egy másik műfaj”. Az egykezes biciklizéssel a vonatkozó törvények viszont már nem olyan megengedők, a minisztérium sajtóosztálya viszont állítja: közforgalomtól elzárt területén, magánúton készültek a fotók.

Aki közutakon és közforgalom elől el nem zárt magánutakon biciklizik, az nem tarthat telefont a kezében – erről világosan rendelkezik a KRESZ. A hatályos jogszabály az alábbit írja: „A kétkerekű, továbbá gépkocsinak nem minősülő háromkerekű jármű vezetője menet közben – ideértve a forgalmi okból történő megállást is – kézben tartott mobil rádiótelefont nem használhat”. Ehhez képest éppen a közlekedési miniszter, Lázár János biciklizett fél kézzel szelfizve nemrég. Miután nem volt világos, történt-e szabályszegés, lapunk a politikus tárcájának sajtóosztályához fordult. Arra is kíváncsiak voltunk, Lázár János közlekedési miniszterként nem gondolja-e, hogy jó példát mutatva érdemes lenne sisakot is használnia a biciklizéskor.

A válasz szerint a fényképek a mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. közforgalomtól elzárt területén, egy magánúton készültek. – Ezek az utak minden biciklis számára használhatóak. Sőt! Bíztatunk is minden bringást, hogy ha teheti, tekerjen egyet a környéken. A mezőhegyesi határ ősszel is csodálatos, amit bizonyosan sokan akarnak majd egy szelfivel is megörökíteni – amit ezen az útszakaszon megtehetnek. Ezeket a képeket persze célszerűbb a nyeregről leszállva elkészíteni, de aki óvatos, tud magára és a többi kerékpárosra vigyázni, akár lassú gurulás közben is lőhet néhány fotót – állították. Hozzátették azt is: „A biciklis sisak viselésére mi is mindenkit bíztatunk, amit ugyanakkor – természetesen a fent említett óvatosságot el nem felejtve – a szelfi idejére le lehet venni”.

Nem Lázár János az egyetlen politikus, aki sisak nélkül fotózkodik biciklin, hasonló kép készült már Karácsony Gergely főpolgármesterről is. Zacher Gábor orvos nemrég arról beszélt a Magyar Hangnak adott interjúban: „Akik komolyan veszik a motorozást, általában rendelkeznek védőöltözettel, és sosem mulasztják el bekapcsolni a sisakjuk pántját, így jóval nagyobb az esélyük túlélni egy ronda esést. A városi robogósoknál már sok a hiányosság, a többi kétkerekűnél – kerékpárosok, elektromos rolleresek – pedig egyenesen kétségbeejtő a helyzet. Néhány hete egy Margit-szigeti balesethez szálltunk ki, a biciklis jó nagyot perecelt, de megúszta egy erősebb agyrázkódással. Szerencsére volt rajta sisak, ami akkora ütést tompított, hogy még így is látszott némi hámsérülés. Ha nincs rajta, valószínűleg nem éli túl, de egy súlyos koponyasérülés garantált”.

 

 

Címkék: Lázár János, bicikli