Székelyföldön emlékezett az MSZP

Székelyföldön emlékezett az MSZP

Komjáthi Imre, Molnár Zsolt és kísérőik erdélyi körútjukon (Fotó: az MSZP Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke és Molnár Zsolt, az MSZP pártigazgatója Székelyföldön, Nyergestetőn emlékezett meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseiről. A szocialista politikusok az ünnepi beszédek után, kopját avattak. A párt közleménye szerint az MSZP mindig a nemzeti függetlenség mellett állt és a béke gondolatát képviselte. Hangsúlyozták, az ünnep mindenkié, aki piros-fehér-zöld kokárdát tűz. 

1848 tavaszán Kossuth, Széchenyi, Táncsics mind a magyar szabadságért harcoltak. A szabadságért, melyet Petőfi Sándor foglalt versbe a bordaloktól a Nemzeti Dalig, mely jobbágynak-cselédnek emberibb életet ígért, és ami hiányzott a magyar iparból. Az 1848-as forradalom ikonikus 12 pontjának záró követelése pedig így hangzott: Unió Erdéllyel! Könnyű lenne azt mondani, hogy ezt az Európai Unió megoldotta, de nem lenne igaz – mondta Komjáthi Imre, aki szerint a császári csapatokat Erdélyből kiverő Bem apó példamutatása, karizmája többet jelent, mint bármiféle EU-s irányelv.

Az MSZP szerint szabad magyarnak lenni nem pusztán jogállás kérdése, hanem naponta büszkén megélt dolgunk, és felelősségünk. Megvédeni, javítani mindazt, amiért az elődeink küzdöttek 1848-ban is. „A Magyar Szocialista Párt patrióta politikát képvisel, melynek egyik főszereplője Erdély. Olyan Magyarországért dolgozunk, melynek polgárai hazajárnak Erdélybe, kapcsolatuk élő és kölcsönös az ősi magyar földdel” – hangsúlyozta.