Székesfehérvár fideszes polgármestere Parraghnak: kérem, hagyja már békén a településeket!

Székesfehérvár fideszes polgármestere Parraghnak: kérem, hagyja már békén a településeket!

Cser-Palkovics András, Székesfehérvár polgármestere beszédet mond a Katolikus Karitász székesfehérvári logisztikai központjának átadásán 2020. március 11-én (Fotó: MTI/Vasvári Tamás)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Ha röviden szeretnék válaszolni Elnök Úrnak: kérem, hagyja már békén a vállalkozások környezetét és a munkavállalóik életminőségét biztosító településeket! – erről írt Parragh László iparkamarai elnöknek címzett bejegyzésében Cser-Palkovics András, Székesfehérvár fideszes polgármestere kedden közösségi oldalán. Parragh ugyanis egy keddi interjúban is azt javasolja a kormánynak, hogy a kkv szektorban engedjék el teljesen az iparűzési adót függetlenül attól, hogy az adott vállalkozás mely ágazatban működik és mennyi a bevétele.

Cser-Palkovics kifejtette, értékelhető a szándék, hogy könnyítsenek a vállalkozások terhein, az pedig biztos, hogy a cégek terheit semmilyen iparűzési adóemeléssel nem szabad növelni a jelenlegi helyzetben. – A Kamara és Parragh úr azonban porcelánbolti elefántként szeretné letarolni az önkormányzati szektort, az iparűzési adó felfüggesztésének javaslata teljesen ellehetetlenítené a településeket és óriási károkat okozna mindazoknak, akik számára az önkormányzatok munkája a létminőség fontos része, tehát gyakorlatilag az összes magyar polgárnak, de a fehérváriaknak biztosan. Mindezt miért? Egy szakmailag is rossz, bár látványos javaslatért – jegyezte meg.

Arra is kitért, miután az iparűzési adó mértéke szabályozásából adódóan erősen függ az adott vállalkozás gazdasági teljesítményétől, egy válságidőszakban a valóban rosszul érintett cégek iparűzési adófizetési kötelezettsége automatikusan csökken. Emiatt Parragh javaslata sem nyújt valós segítséget a nehéz helyzetbe került cégeknek.

A polgármestere azzal folytatta, felmerül tehát a kérdés: kiknek is szeretne valójában kedvezni a Kamara. – Mert az biztos, hogy a vállalkozásokon és azok munkavállalóin nem fog segíteni, ha a települések bezárják a bölcsődéket, óvodákat, színházakat, leállítják az autóbuszokat, megszűnik a helyi közösségi közlekedés, befagynak a helyi vállalkozóknak is munkát adó lokális fejlesztések, felújítások, nem szedik a szemetet, nem rendezik a közterületeket – jelentette ki. Szerinte az sem fogja segíteni a vállalkozásokat, ha a települések leállítják az oktatási programjaikat, nem támogatják a kórházakat, az egyetemeket, a sportegyesületeket, megszüntetik a szociális támogatásokat, és a puszta felszínen maradás érdekében durván megadóztatják a magánszemélyeket, tehát a munkavállókat.

Így a polgármester arra kéri a gazdasági szereplőket „nyomatékkal”: gondolják meg alaposan, milyen javaslatot tesznek. – Főleg, hogy ezt egy olyan évben tennék, amikor a települések adóbevétele a járványhelyzetből fakadó gazdasági visszaesés miatt már drasztikusan csökkent. Ezzel a kihívással is megbírkózunk még, de csengjen ismerősen a mondás: „ne tetézd, ne tetézd!” – zárta sorait.