Szekszárdon a fideszes képviselő azon barátja építi az uszodát, aki az omladozó strandot kivitelezte

Szekszárdon a fideszes képviselő azon barátja építi az uszodát, aki az omladozó strandot kivitelezte

A Szekszárdi Családbarát Strand- és Élményfürdő (Fotó: Rádió Antritt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Noha a járványügyi lazításokat tartalmazó jogszabály már májusban lehetőséget ad szabadtéri strandok megnyitására, Szekszárdon július elsejénél hamarabb aligha nyit meg az élményfürdő. A 2012-ben átadott létesítményben ugyanis idén is jelentős felújításra van szükség ahhoz, hogy egyáltalán használható állapotba hozzák.

A kilencedik szezonjára készülő szekszárdi strand állapotáról nyilvánosságra került fotók az előző héten készültek, amikor Ács Rezső fideszes polgármester és az ellenzék egyik képviselője, Rácz Zoltán bejárta a létesítményt. Idén tavaszra többek között a nagy élménymedence széle omlott le.

A strand problémái nem új keletűek, évről évre akad javítanivaló – jóval több, mint az egy új építésű fürdőtől elvárható lenne. 2016-ban igazságügyi szakértő mérte fel a strand állapotát az üzemeltetést végző, önkormányzati tulajdonban álló Szekszárdi Sportközpont Kft. megbízásából. Ezt követően a két kisebb medencét a betonig leverték, újraszigetelték és -csempézték.

A bejáráson azonban az is kiderült: a visszatérő hibák ellenére a kivitelező Aquaplus Kft.-től eddig egyetlen garanciális javítást sem kért a Sportközpont Kft., ahogy a beruházó, szintén önkormányzati tulajdonú Szekszárdi Víz- és Csatornamű Kft. sem. Hiába érdeklődtünk azonban a polgármestertől ennek okáról, a mostani hibalistáról, a javítás költségeiről, illetve arról, hogy érvényes-e még a garancia, nem reagált.

Az ugyanakkor bizonyos, hogy a strand központi elemének számító élménymedence teljes felújítására idén biztosan nem futja. Csak a legszükségesebb javításokat tudják elvégezni. Malomsoki Krisztián, a Sportközpont ügyvezetőjének tájékoztatása szerint a költségbecslést a polgármesternek kell jóváhagynia. Önmagában ez sem elég azonban a nyitáshoz. A szomszédos telken épülő fedett uszoda gépészeti munkáival ugyanis még nem végeztek, a két rendszer összekötése jelenleg is zajlik, így egyelőre a strand zöld pihenőterülete is fel van túrva. A munkával legkésőbb június közepére végezni kellene.

Nem mellékes, hogy a strandhoz hasonlóan az uszodát is az Aquaplus Kft. építi. A céget sokan Bánki Erikhez, a Dél-Dunántúl befolyásos fideszes országgyűlési képviselőjéhez kötik. E vállalkozás is jól ismert a vidéken, amelynek egyik tulajdonosa és vezérigazgatója György Zoltán, akiről Bánki korábban azt mondta, hogy a jó barátja, és közös cégük is volt. Az Átlátszó 2012-es feltárása alapján Bánki különböző pozíciói szinte mind kötődnek a délnyugat-magyarországi fürdőépítésekhez.

A szekszárdi uszodát már tavaly augusztusban át kellett volna adni, de még idén februárban is csak 42 százalékos készültségnél tartottak. Egyébként a napokban írta alá a polgármester a negyedik szerződésmódosítást a kivitelezővel.

A választás után közgyűlési többséghez jutó ellenzék az uszoda-beruházás addig nem hozzáférhető irataiba tekintve számos hiányosságra bukkant. Többek között arra, hogy a magas talajvíz állandó problémát okoz az épülő helyiségekben. Kiderült az is, hogy a beruházás előtt nem készítettek talajmechanikai vizsgálatot, így a jelentős csúszás ellenére sem kérhető kötbér az Aquaplus Kft.-től.

A strandügyből így jókora politikai vihar kerekedett. Az ellenzék egy része a polgármesterre mutogat, illetve az üzemeltetést végző Sportközpont Kft. korábbi ügyvezetője, Csillag Balázs – akinek felesége fideszes alpolgármester volt, édesanyja pedig jelenleg is kormánypárti önkormányzati képviselő – tevékenységével hozza összefüggésbe a problémákat. Ács Rezső polgármester viszont másképp látja. Előbb a helyi Rádió Antrittnak arról beszélt, hogy a strand problémáinak felelősét nem most, hanem a szezon után kell megkeresni. Néhány nappal később viszont már a Sportközpont Kft. új – egyelőre három hónapos próbaidejét töltő – ügyvezetőjére, Malomsoki Krisztiánra igyekezett tolni a felelősséget. Azt mondta, hogy a Sportközpont az előző két hónapban nem tett semmit a strandnyitás érdekében. A kisebbségbe szorult Fidesz Malomsoki eltávolítását követeli.

Malomsoki a Szekszárdi Sportközpont közösségi oldalán megjelent bejegyzése szerint értetlenül áll a személyét ért támadás előtt, mivel pályázat útján, személyes meghallgatást követően nyerte el a tisztséget. És bár a szekszárdi sportlétesítmények a járvány miatt március közepe óta zárva voltak, nem pihentek, többek között költségvetést készítettek, karbantartó munkákat végeztek, készültek az újranyitására, és ételhordásban segédkeztek.

Az ügyvezető sorsa mindenesetre annak az Ács Rezsőnek a kezében van, aki március közepén – a veszélyhelyzet adta lehetőséggel élve – saját maga fogadta el a város költségvetését, visszaállította polgármesteri kabinetjét, és visszavette az önkormányzati lapot. Mivel Malomsoki május végéig próbaidejét tölti, a polgármester különösebb következmény nélkül dönthet arról, hogy leváltja-e a központ éléről.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2020/21. számában jelent meg május 22-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál, valamint elektronikus formában! És hogy mit talál még a 2020/21. számban? Itt megnézheti!

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.