Szekszárdon megszűnt az ellenzéki többség

Szekszárdon megszűnt az ellenzéki többség

Zaják Rita (Fotó: Zaják Rita / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Zaják Rita, a Éljen Szekszárd (ÉSZ) Egyesület eddigi önkormányzati képviselője a Facebook-oldalán jelentette be, hogy kilép az ellenzéki frakcióból, és függetlenként folytatja tovább a politizálást.

A lépés azért bír jelentőséggel, mert eddig nyolc-hét arányban az ellenzéki Éljen Szekszárd Egyesület volt többségben a közgyűlésben, miközben a Fidesznek csak hét szavazata volt a polgármesterrel együtt. Most elvileg döntetlen az állás a Fidesz és az ellenzék között, de kérdés, hogy az ellenzékből most távozott Zaják hova fog szavazni.

A képviselő azt írja a Facebookon, hogy élete legnehezebb döntését hozta meg, de az okokat nem kívánja részletezni. „Egy biztos, elegem lett a teljesen értelmetlen, sokszor mocskos politikai csatározásokból, és úgy érzem, hogy ezzel a döntésemmel tudok még hasznosabb polgára lenni városomnak” – írja.

Az ügy előzménye, hogy a fideszes polgármester előbb tanácsnoknak tette meg Zaják Ritát, majd alpolgármestert akart belőle csinálni, de ezt sem a Fidesz, sem az ÉSZ frakció nem támogatta.

Bomba Gábor, az ÉSZ frakció vezetője hétfő este felszólította Zaják Ritát, hogy adja vissza mandátumát. Mint írta, „Zaják Rita 2019 októberében az önkormányzati választáson választókerületében alulmaradt kevésbé esélyes riválisával szemben. Pártja, a Párbeszéd Magyarországért kérése volt, hogy a lista elején szerepeljen, így az Éljen Szekszárd Egyesület programjára voksolók töredékszavazataiból jutott közgyűlési mandátumhoz.”

Hozzátette: „Zaják Rita egyszer már elárulta a szekszárdiakat, amikor a mandátumát megtartva elhagyta az őt jelölő pártot, aminek listájáról bekerült. Most ugyanez történt: elárulta azokat a szekszárdiakat, akik hisznek az Éljen Szekszárd programjában.”

Bomba szerint az önkormányzati választás után hamar kiderült, hogy Zajáknak nem célja az Éljen Szekszárd Egyesület programjának megvalósítása, több esetben is ellenük szavazott. „A vita köztünk soha nem szakmai ügyekben zajlott, Zaják Rita azt kérte számon rajtunk, miért nem lett már a választások után alpolgármester” – írta Bomba. Hozzátette: pártja, a Párbeszéd tudatta Zajákkal, hogy nem indulhat ellenzéki jelöltként az előválasztáson. „Az a pártja felelőssége, hogy ezek után megtűri-e soraiban.”

Bomba Gábor megjegyezte, hogy Ács Rezső polgármester az SZMSZ és a hivatal nagyszabású átszervezésén dolgozik. „Ezt csak annak tudatában teheti meg, hogy ha vége a pandémiának, az addig hozott döntéseire meglesz a többségi felhatalmazása. A polgármester már előre tudta, hogy az ÉSZ-nek többé nem lesz meg a 8 fős többsége.”

„Zaják Ritának szembe kell néznie döntései következményeivel, hogyan akar hasznot húzni abból, amit eddig kapott: mérleg nyelve lesz vagy alpolgármesterként beteljesíti az álmát, bármi áron. A mandátumát a szekszárdiak adták, azt az Éljen Szekszárd frakció kapta. Úgy tisztességes, ha azt visszaadja az ÉSZ-nek. Zaják ezt nem tette meg akkor, amikor korábbi pártját árulta el, most van még egy lehetősége, hogy korrigálja eddigi hibáit” – közölte Bomba Gábor.

Címkék: Szekszárd, Zaják Rita