Szél Bernadett: 10 évre titkos a Velencei-tó vízpótlására készült kormányzati előterjesztés

Szél Bernadett: 10 évre titkos a Velencei-tó vízpótlására készült kormányzati előterjesztés

Civil tüntetők vizet öntenek a Velencei-tó vízébe Gárdonyban 2021. július 31-én (Fotó: Grimm Balázs/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

10 évre titkos a Velencei-tó vízpótlására készült kormányzati előterjesztés – írja Szél Bernadett országgyűlési képviselő a Facebook-oldalán.

A független képviselő a momentumos József Andrással együttműködésben megvitatta az ügyet, és adatkérést nyújtott be, amire a Miniszterelnöki Kormányiroda azt válaszolta Szél Bernadett szerint: bár nem tartják magukat illetékesnek, azért megírták, hogy mivel döntés még nem született, csak tárgyalt róla a kormány, az anyag döntés-előkészítő adatnak minősül, ezért titkos.

A képviselő a Kormányiroda teljes válaszát is közzétette egy kommentben: „Fentiekkel összefüggésben tájékoztatjuk, hogy az adatigénylésében megjelölt előterjesztést nem a Miniszterelnöki Kormányiroda készítette. Jelezzük továbbá, hogy a tárgyi előterjesztést a Kormány tárgyalta, azonban a kormányzati döntés még nem született, így tekintettel az Info. tv. 27. § (5) bekezdésére, miszerint a közfeladatot ellátó szerv feladat- és hatáskörébe tartozó döntés meghozatalára irányuló eljárás során készített vagy rögzített, a döntés megalapozását szolgáló adat a keletkezésétől számított tíz évig nem nyilvános, az Ön által kért dokumentumot nem áll módunkban megküldeni."

– Azt is tudjuk egyébként, hogy miért nem döntöttek a vízpótlásról: mivel NINCS RÁ PÉNZ. Igen, az a kormány mondja azt, hogy »a szükséges pénzeszköz olyan nagy mértékű, hogy az ország jelenlegi helyzetében a kormány ezt nem szándékozik biztosítani«, amelyik épp most költ 42 milliárdot a fóti filmstúdió építésére. Ez a pénz pont elég lenne a Velencei-tó feltöltésére, de a kormány szerint a környezet várhat: első a gazdaság újraindítása. Orbán is megmondta: a környezeti szempontokat a gazdasági mögé sorolják, és majd ha újraindult a gazdaság, beszélhetünk „minden másról”. – háborog az ellenzéki politikus.

– Ha tönkretesszük a bolygót, akkor nem lesz gazdaság se – Írja Szél Bernadett, aki szerint aki ezt az egyszerű összefüggést nem érti, alkalmatlan vezetőnek a 21. században.

Mint megírtuk, Orbán Balázs, a Miniszterelnökség miniszterhelyettese azt válaszolta Vadai Ágnes, a DK parlamenti képviselőjének a Velencei-tóval kapcsolatos kérdésére, hogy a vízminőség fenntartható javítására, a part menti területek természetközeli állapotának magasabb színvonalú megőrzésére és környezettudatos megújítására a kormány eddig is már 14 milliárd forintot biztosított.

Ezen túlmenően a kormány az elmúlt években a Velencei-tó körül 136 turisztikai projektet támogatott a rendezett tóhasználat feltételeinek megteremtéséhez szükséges forrásbiztosítás mellett.

A miniszterhelyettes magyarázata szerint a Velencei-tó vízrendszere természeti okok miatt időről-időre vízhiányos terület, amely főként a csapadék és a párolgás évi alakulására, azok arányára vezethető vissza.

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a kormány kész támogatni egy olyan átfogó és komplex megközelítésű vízügyi intézkedési tervet, amely figyelemmel van az ivóvíz biztosítási, árvízvédelmi és az öntözési szempontokra is. – Tájékoztatom Képviselő Asszonyt, hogy a Kormány döntése alapján ezen terv előkészítése – több szakmai szervezet és szakértő bevonásával – már folyamatban van – írta Orbán Balázs.