Szél Bernadett: Csak hazatalált Orbán Viktor!

Szél Bernadett: Csak hazatalált Orbán Viktor!

Szél Bernadett (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szél Bernadett országgyűlési képviselő szerint skizofrén helyzetben van a magyar kormány a kínai Fudan Egyetem hazánkba fogadása kapcsán. Állítását azzal támasztja alá, hogy amíg a kabinet ugyanazon érvekre hivatkozva a CEU-t elüldözte az országból, addig a kínai egyetemet tárt karokkal várja, és még 821 millió forinttal meg is támogatja.

A képviselő Facebook-bejegyzése szerint az ügyben az Innovációs és Technológiai minisztériumhoz intézett levelében feltett kérdésekre nem kapott tényszerű választ. A képviselő az iránt érdeklődött, pontosan hol lesz az egyetem, milyen karokat és szakokat indítanak, hány külföldi hallgató érkezik majd. De rákérdezett arra is, miért nem okoz majd versenyhátrányt a magyar egyetemeknek a szintén két diplomát kiadó kínai egyetem, ha a CEU esetében ez volt az elüldözése mellett szóló legfőbb kormányzati „érv”. Levelében azt is megjegyzete, egy nagyságrendekkel nagyobb egyetemről van szó, amit komoly pénzekkel finanszíroz meg a kínai állam, szemben az alulfinanszírozott magyar felsőoktatással. Végül arra is kíváncsi volt, hogy a CEU-nál kifogásolt „ideológiai beállítottság” miért nem probléma a nemrég a Kínai Kommunista Párt szorosabb kontrollja alá vont és alapszabályát a központi ideológiához igazító egyetem esetében.

A szerinte tényszerű válaszokat mellőző felelet szerint „a neves külföldi professzorok magyar felsőoktatási rendszerbe való becsatornázásával Magyarország versenyképességének növeléséhez is hozzájárulhat, régiós tudásközponttá téve országunkat. A QS World University Ranking 34. legjobb egyeteme támogathatja és segítheti a magyar egyetemek oktatási színvonalának növelését akadémiai együttműködésekkel és az egyetemek közötti (egészséges) versennyel.” 

A képviselő felteszi a kérdést, ha a nemzetközi ranglistán elöl szereplő kínai egyetem jó hatással van a magyar egyetemi színvonalra, akkor mi volt a baj a világranglistán szintén előkelő CEU-val. Emlékeztet arra is, „a CEU ittléte alatt szervesen beépült a magyar felsőoktatásba, számos egyetemmel volt együttműködése, közös kutatási programja, az MTA-val közös matematikusképzése, óriási könyvtára pedig minden egyetem számára látogatható volt. Vagyis mindaz igaz a CEU-ra is, amit az ITM a Fudan mellett hozott fel érvként – az mondjuk igaz, hogy ott nem a kínai kommunista párt diktálja a tempót.” 

Végül levonja a következtetés: „a nyugati értékrend nemkívánatos, de a kínai kommunista szellemiség jöhet. Csak hazatalált Orbán Viktor!”