Szél Bernadett feljelenti a kormányt rémhírterjesztés miatt

Szél Bernadett feljelenti a kormányt rémhírterjesztés miatt

Szél Bernadett (Fotó: Szél Bernadett Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány újabb szintet lépett azzal, hogy a propagandához igazította az oltások hatékonyságra vonatkozó adatokat. Miközben fontos lenne látni az egyes vakcinatípusok hatékonyságát, a kormány egy teljesen félrevezető táblázatból vonta le a következtetést, hogy az egyik típusú vakcinával történő oltás után többen betegedtek meg, és kétszer annyian haltak meg, mint más típusú oltásokat követően. Emberélet nem lehet a propaganda eszköze. Feljelentést teszek rémhírterjesztésért, mivel a kormány félrevezető adatokkal ássa alá a nyugati vakcinákba vetett bizalmat, veszélyeztetve a járvány elleni védekezést – közölte a Szél Bernadett független országgyűlési képviselő hétfőn.

A politikus szerint a kormánynak már semmi sem drága, ha az ellenzék lejáratásáról és a keleti vakcinák – akár adathamisítással való – népszerűsítéséről van szó. „Legújabban tudományosnak beállított adatokkal próbálják átvinni az üzenetet, hogy a kínai vakcinák jobbak a nyugatiaknál. A második oltás utáni fertőzési és halálozási adatok alapvető információk – mint például az egyes vakcinákkal beoltottak száma, életkora, egészségügyi állapota – nélküli közzététele azonban teljesen alkalmatlan a vakcinák közti összehasonlításra.”

Hozzátette: rémhírterjesztést valósít meg az, aki különleges jogrend idején nagy nyilvánosság előtt olyan valótlan tényt vagy való tényt oly módon elferdítve állít vagy híresztel, amely alkalmas arra, hogy a védekezés eredményességét akadályozza vagy meghiúsítsa. Mivel a félrevezető adatokkal alátámasztott kormányzati állítások alkalmasak arra, hogy elbizonytalanítsák az embereket és aláássák a nyugati vakcinákkal szembeni bizalmat, feljelentést teszek a kormány ellen rémhírterjesztés miatt.

Mint megírtuk, számtalan kérdést vet fel a kormány vasárnapi tájékoztatása, szakemberek szerint azokból az adatokból szakmai következtetések nem vonhatók le. Karikó Katalin szerint még kutatónak sem kell lenni ahhoz, hogy valaki realizálja, megfelelő kontrollal lehet csak összehasonlítani valamit.