Szél Bernadett: Ma újra saját állampolgárai ellen fordult a hatalom

Szél Bernadett: Ma újra saját állampolgárai ellen fordult a hatalom

Tüntetés a pedofiltörvény homoszexualitást érintő módosítása ellen a Kossuth téren (Fotó: Magyar Hang/Makrai Sonja)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az alapvető jogok biztosához fordul Szél Bernadett a kedden elfogadott pedofiltörvény, konkrétan annak a homoszexualitást érintő részei miatt. A független országgyűlési képviselő szerint a jogszabály „emberellenes” és súlyosan sérti az emberi méltósághoz, az egyenlő bánásmódhoz és a szólásszabadsághoz való jogot, valamint a fiatalok testi és lelki egészséghez való jogát.

– Ma újra saját állampolgárai ellen fordult a hatalom és újabb lépést tett a Fidesz abba az irányba, ami sok honfitársunk számára még kevésbé élhető hellyé teszi Magyarországot – közölte Facebook oldalán a politikus. Szél Bernadett szerint a kormány a valóságot akarja betiltani, el akar tüntetni a nyilvánosságból, a médiából, az iskolai beszélgetésekből minden olyan tartalmat, ami homoszexuális vagy transznemű embereket jelenít meg. Sőt, egyáltalán a létezésükről ad hírt. Ezt mélyen embertelennek tartja, amivel nem megszűnik a másság, hanem „elviselhetetlenné válik az érintettek helyzete”.

Mint ismert, az Országgyűlés kedden délután 157 igen és 1 nem szavazattal, tartózkodás nélkül fogadta el a homofób passzusokkal teletűzdelt, eredetileg a pedofil bűncselekmények szigorúbb büntetését lehetővé tévő törvényt. Habár a szövetségre lépett ellenzéki pártok bojkottálták a szavazást – arra hivatkozva, hogy a szöveg gyűlöletkeltő és megbélyegző –, a jobbikos politikusok a fideszes és KDNP-s képviselőkkel együtt megszavazták a javaslatot.

A törvény kimondja, hogy „tilos tizennyolc éven aluliak számára pornográf, valamint olyan tartalmat elérhetővé tenni, amely a szexualitást öncélúan ábrázolja, illetve a születési nemnek megfelelő önazonosságtól való eltérést, a nem megváltoztatását, valamint a homoszexualitást népszerűsíti, jeleníti meg”. Bár az már nem derül ki, hogy pontosan mit is jelent a népszerűsítés. Az új szabályok rögzítik azt is, hogy a jövőben a tévék is csak tizennyolc év felettieknek ajánlhatják az ilyen tartamú filmeket, műsorokat. Emiatt már az RTL Klub is tiltakozott, jelezve, ezután csak késő este, 18 éven felülieknek lehetne olyan alkotásokat bemutatni, mint például a Billy Elliot, a Philadelphia, a Bridget Jones naplója, vagy akár a Harry Potter-filmadaptációk egyes részei, és tiltólistára kerülnének olyan sorozatok is, mint a Modern család, a Jóbarátok, vagy éppen a Szomszédok és a Barátok közt számos epizódja. További vitatott eleme az új törvénynek, hogy az iskolai szexuális felvilágosító foglalkozásokkal kapcsolatban kimondja: a felvilágosítás nem irányulhat a nem megváltoztatásának, valamint a homoszexualitásnak népszerűsítésére.