Szél Bernadett: Rossz hír érkezett Paks II. híveinek

Szél Bernadett: Rossz hír érkezett Paks II. híveinek

Szél Bernadett (Fotó: Magyar Hang/Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– A belarusz mintaerőmű leállítását követeli az Európai Parlament (EP). Konkrétan a biztonsági kockázatok és a műszaki hiányosságok miatt kell leállítani a belarusz asztraveci atomerőmű üzembe helyezésének folyamatát – ez olvasható az EP állásfoglalásában Szél Bernadett független országgyűlési képviselő szerint, aki erről közösségi oldalán számolt be szombaton. A politikus posztját azzal vezette fel, „rossz hír érkezett Paks II. híveinek”.

https://www.facebook.com/szelbernadett/posts/3619717334807849

– Ennél aggasztóbb hírt Magyarország nehezen kaphatott volna, tekintve, hogy a létesítmény Paks II. mintaerőműve. Hozzáteszem, mióta novemberben megkezdték a próbaüzemet, az asztraveci erőmű többet állt, mint amennyit ment — a gyakori vészleállások és műszaki hibák immár Európa-szerte aggodalmat keltenek. A legjobban minden bizonnyal Litvániában tartanak a problémás kísérleti reaktortípus beüzemelésétől, az ugyanis mindössze 50 kilométerre található a litván fővárostól, Vilniustól – írta Szél Bernadett.

Szerinte „félnivalója ugyanakkor Magyarországnak is van, Orbán Viktor ugyanis 2014-ben – tudjuk, verseny nélkül, a nyilvánosság kizárásával – ugyanezeknek a VVER-1200 típusú blokkoknak a magyarországi felépítéséről állapodott meg Putyinnal”.

– Ha tartjuk Paks II.-t, néhány év múlva ugyanott fogunk tartani, mint a belaruszok: lesz egy használhatatlan orosz atomerőművünk, amelynek 12 milliárd eurós ára fájóan hiányzik majd a magyar államkasszából. Úgyhogy a kormányváltás alap, a zöld irány pedig a biztonságos jövő záloga! – írta a képviselő.