Szél Bernadették szövetséget kötnek a Momentummal

Szél Bernadették szövetséget kötnek a Momentummal

Szél Bernadett, Hadházy Ákos, Szabó Szabolcs és Fekete-Győr András a Parlament előtt 2020. november 12-én

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szél Bernadett, Hadházy Ákos és Szabó Szabolcs képviselői csoportja, a Tisztességgel és Bátorsággal Magyarországért Szövetség szövetséget köt a Momentummal csütörtökön – erről is szó esik a Magyar Hang Szél Bernadett-tel készült interjúban, amely pénteki lapszámunkban jelenik meg.

Az interjúban Szél Bernadett a kérdésre, hogy be is fognak-e lépni a pártba, úgy fogalmazott: ez most nem aktuális kérdés. A párttagságnál sokkal fontosabb a szövetségkötés a mai világban, már csak a jelenlegi választási rendszer miatt is. És hogy ők maguk alapítanának-e pártot? „Nem. Nem akarjuk tovább osztani az ellenzéki térfelet. Ez egy tudatos döntés volt részünkről.”

Miért pont a Momentummal kötnek szövetséget? Megmérettetné-e magát a miniszterelnök-jelölt személyéről döntő előválasztáson? Hogyan lehetne a politikától elfordult embereket megszólítani, egyáltalán kik képesek erre? Elégedett-e a kormányzati szigorításokkal a járvány ellen? Beszélt-e valaha Müller Cecíliával? Ezekre is válaszolt Szél Bernadett a Magyar Hangnak. A politikus képviselőtársaival egyébként csütörtökön 13.30-kor tart sajtótájékoztatót a Momentummal való szövetségkötésről, erről a Magyar Hang is be fog számolni.

Fekete-Győr András: A cél az, hogy a Momentumnak a Parlamentben legyen füle, szeme és szája

A három képviselő sokkal többet tett le az asztalra, mint a „133 gyáva fideszes”, sokak szerint pedig más ellenzéki politikusoknál is többet – mondta el Fekete-Győr András a csütörtök délutáni, Parlament előtti sajtótájékoztatón. Az együttműködésük elmondása szerint a „rabszolgatörvény” elleni tüntetéssel kezdődött, majd közösen demonstráltak a közmédia ellen, amit állítása szerint 2022-ben meg fognak változtatni. Három olyan dimenzióját képviselik a politikának, amire a Momentum szeretne építeni: Szél a fenntarthatóságért küzd, Hadházy a korrupció kiirtására esküdött fel, míg Szabó Szabolcs az oktatáspolitika tudósa. A szövetségkötés egyik célja a Momentum elnöke szerint, hogy pártjának legyen a Parlamentben füle, szeme és szája.

Kérdésre válaszolva Fekete-Győr elmondta, korábban is volt már, hogy egyeztettek bizonyos kérdésekben, de ezután sem fognak minden egyes parlamenti megszólalást előre megbeszélni. Példaként hozta, hogy a felhatalmazási törvény kapcsán is egy platformon voltak a többi ellenzéki párttal szemben. Arra a kérdésre, hogy Hadházyékat innentől momentumos képviselőnek lehet-e nevezni, Fekete-Győr úgy válaszolt, a Momentummal szövetséges politikusok lesznek.

Hadházy Ákos azt fejtegette, a legfontosabb kérdés, hogy lesz-e elég aktivistájuk, és a szervezetépítést a Momentum egyik szimpatikus vonásának tartja. Szerinte ezen a téren pozitív hatása volt az európai ügyészségért való aláírásgyűjtésnek, de a nemzeti konzultációs ívek gyűjtésének is. Szél Bernadett pedig a Parlamenten kívüli eszközök fontosságát emlegette. Arra kérte kollégáit, ne vegyenek részt a Ház munkájának nagy részében, Cseh Katalinnal és Hadházyval közösen pedig kezdeményezték az online parlament felállítását. Szerinte nem is lenne szükség a kormányzati teljhatalomra, ha ezt képesek lennének bevezetni, és kíváncsi lesz, hogyan reagál a Fidesz, ha a javaslat eljut a bizottsági szintre. (L. D.)