Szélerőművek: Orbán Viktor parlamenti vitát emlegetett, az LMP megteremti a lehetőséget

Szélerőművek: Orbán Viktor parlamenti vitát emlegetett, az LMP megteremti a lehetőséget

Fotó: Unsplash/Zhang Fengsheng

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A parlamenttel is megvitatná a szélerőművek újbóli telepítésének lehetőségét Orbán Viktor, legalábbis ezt mondta a miniszterelnök hétfőn az Országgyűlés ülésén. Az LMP már benyújtott ennek érdekében egy határozati javaslatot és jelezték: meg fogják győzni a kormányfőt. A kérdés, hogy tényleg eljut-e parlamenti vitáig a kérdés.

A kormány egy 2016-os döntése miatt a magyar települések 12 kilométeres körzetében nem lehet új szélerőművet telepíteni, így lényegebén nem maradt olyan hely, ahol újakat lehet létrehozni – idézte fel keddi sajtótájékoztatóján az LMP szóvivője. Márpedig – mint Gál József mondta – az energiaválságban mindent meg kell tenni az ország energiafüggőségének csökkentésére és minél nagyobb arányban kellene használni megújuló energiaforrásokat.

Erről a hétfői parlamenti ülésnapon Ungár Péter, a párt társelnöke is beszélt, mégpedig akkor, amikor Orbán Viktor napirend előtti felszólalására reagált. A miniszterelnök pedig válaszolt is, azt mondta, hogy a szélenergiáról viták zajlanak, egyelőre nincsenek meggyőződve arról, hogy szükséges az újraindításuk. Egyúttal jelezte, szívesen veszik, ha a magyar parlament is megvitatja a kérdést.

Az LMP már benyújtott egy határozati javaslatot, amellyel a szélerőmű-stop azonnali feloldását követelik, vagyis elvileg lehetne vita is. Gál József szavai szerint minden állításukról meg fogják győzni Orbán Viktort. Az ugyanakkor kérdéses, hogy valóban napirendre kerül-e a téma, az ellenzéki kezdeményezések ugyanis rendszerint már az Országgyűlés bizottságaiban elhasalnak. Talán ezért is, az LMP petíciót is indított, hiszen – mint a szóvivő mondta – ezzel tudnak még nagyobb nyomást gyakorolni Orbán Viktorékra, akik „csak az erőből értenek”. Felidézte, hogy nyáron egyszer már sikerült, amikor több tízezer aláíró és több ezer tüntető segítségével sikerült felpuhítani az „erődirtó rendeletet”.

A zöldpárt számára nemrég már felcsillant a remény, hogy a szélerőművek esetleg újra telepíthetővé válnak. Palkovics László technológiai és ipari miniszter ugyanis nemrég arra utalt, hogy a jövőben a szélenergia-szektorba irányuló befektetések is zöld utat kaphatnak idehaza. Ez következik legalábbis a török hírügynökségnek adott interjújából, amelyben arról beszélt, hogy a geotermikus, valamint a szélenergiába való befektetésekkel együtt a következő tíz évben összesen 16 milliárd euró értékben jöhet létre befektetés. Az interjút szemléző Világgazdaság meg is jegyezte, a szélenergia alternatívák közötti említése váratlan volt kormányzati szinten.

Tóth Boldizsár, a Megújuló Energia Szervezetek Szövetségének elnöke is arról beszélt korábban a Magyar Hangnak, hogy hallani szakmai berkekben is olyan híreket, hogy mozgolódás van az eddig mostohagyerekként kezelt szélenergia körül.