Széll Tamás: Szerintem ebben az évben már nem nyithatnak ki az éttermek

Széll Tamás: Szerintem ebben az évben már nem nyithatnak ki az éttermek

Széll Tamás mesterszakács (Forrás: Széll Tamás Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

 Más ez a mostani zárás, mint a tavaszi volt. A személyzet szerintem elkeseredettebb – mondta a Dining Guide-nak adott interjújában – amelyet a Portfólió vett észre – Széll Tamás Michelin-csillagos séf. A lezárások miatt csak a házhozszállítás maradt, számításai szerint az általuk jónak gondolt átlagos hétvégi forgalomnak a 30 százalékát tudják így összeszedni a Stand25 étteremben. Hétköznap ez 10-15 százalék környékén jár.

A céges karácsonyokra hamar elkezdtek foglalni, a séf tapasztalatai szerint december 16-án nagyon sokan tartanak ilyen rendezvényt. Volt olyan cég, amely 100 csomagot kért erre a napra az étteremtől.

Így is többen feladják az emberei közül: „a keménymagból is lemorzsolódtak már embereink, mert azt mondták, hogy köszi szépen 10-20 év vendéglátás, ennyi elég volt – az már nagyon fáj. Nem egy remek szakember ment el az építőiparba.”

– Szerintem ebben az évben már nem nyithatnak ki az éttermek. Kicsit remélem is, mert fel sem tudnánk állni. Nem esne jól, ha azt mondanák, hogy 16-án nyissatok ki, mert minek és kinek? – teszi hozzá. A Michelin-csillagos Stand étterem teljesen be van zárva, semmilyen termelés nincs, 16 fok van odabent. Úgy számol, hogy február közepén, Valentin-napra tudnak leghamarabb kinyitni.

– Kísérletezgetni, újítgatni nincs se kedvünk, se gyomrunk, se inspirációnk. Hiába vagyunk optimisták, nem látjuk előre, hogy mi lesz tavasszal, egy, két, akár öt év múlva. Hétről hétre tervezünk, és ez frusztráló. Sokkal többet rendelnek most, mint tavasszal, de ez pont hideg vízre elég – mondja végezetül a sztárséf.