Szellemberuházások lepték el Simonka faluját

Szellemberuházások lepték el Simonka faluját

Simonka György és Orbán Viktor a Karmelita kolostorban 2019. július 12-én (Fotó: Simonka György Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hiába, hogy eljárás indult a Fidesz országgyűlési képviselője, Simonka György ellen, egy sor szellemberuházás van Pusztaottlakán, amiért nem kell felelnie – számolt be róla a 24.hu. A Központi Nyomozó Főügyészség tájékoztatási szerint ugyanis egyedül a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és szervezetek által igénybe vehető, jogellenesen megszerzett támogatásokat vizsgálják. A már felszámolás alá került Paprikakert TÉSZ Kft. és a Magyar Termés TÉSZ Kft. milliárdos nagyságrendű támogatásokat vett fel, a vagyon nagy részét pedig a Simonka-kör vásárolta vissza. Az ügyészség szerint a kár meghaladja az 1,4 milliárd forintot. Mindezért harminchárom vádlottat számoltatnának el bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és más bűncselekmények miatt.

A 24.hu szerint viszont Simonka rokonai, üzlettársai és barátai emellett egy olyan alapítványi- és céghálót szőttek, ami több mint egymilliárdos értékben nyert el uniós forrásokat. A beruházások egy részének már kész kellene lennie, vagy néhány hónapon belül kellene átadni.

A lap ellátogatott Pusztaottlakára, ami 2007 és 2013 között több mint 800 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott, a 2014-2020-as időszakra pedig már közel kétmilliárd jutott. A 24.hu ennek ellenére nem sok fejlődést tapasztalt a településen, ahol 2012-ben egy ma már elhagyott ipari park területén rendezték meg a Likefestivalt. Bár szerettek volna a Sziget méreteivel konkurálni, ez nem valósult meg. A fesztiválterület köré felhúzott kerítésen azt olvasni, „építési és karbantartási munkálatok miatt a park ideiglenesen zárva”. A terület a HVG másfél évvel ezelőtti riportja idején is le volt már zárva, miközben két tucat cég tábláját függesztették oda ki. Annak nincs sok jele, hogy valamelyik még működne, és van olyan is, ami rég megszűnt.

Kint van a neve, de már nem itt van a székhelye a Szent György – Jövő Építő és Vidékfejlesztő Közhasznú Egyesületnek. A cég 250 millió forintot nyert el arra, hogy kerékpáros turistaközpontot adjon át a lezárt területen, az egyesület egyik vezető tisztségviselője pedig Simonka Zsófia, a fideszes képviselő testvére. A területen viszont a 24.hu szerint egy kapavágás sem történt. A beruházásnak az előzetes tervek szerint idén október végére kellett volna elkészülnie. Bár műszaki/szakmai tervdokumentációt sem nyújtottak be a Békés Megyei Önkormányzatnak, de előlegként felvettek 125 milliót, számlák alapján pedig még 10 milliót. A palyazat.gov.hu oldalon közben átírták a beruházás megvalósítási határidejét 2020. december 31-re.

A BMKP Békés Megyei Kitörési Pont Nonprofit Kft. eközben 450 milliót nyert el ipari park fejlesztésére, ám a 24.hu szerint nyoma sincs annak, milyen munkálatokat végeztek el eddig. Pedig a beruházással tavaly év végére végezni kellett volna. Előlegként 225 milliót vettek fel, számlák alapján pedig további 18 milliót.

A pusztaottlakai önkormányzat pedig vadasparkfejlesztést ígért, két ütemben 650 milliós uniós támogatást nyerve el. A település számlájára 2017-ben 600 millió, tavaly pedig 50 millió érkezett, de fejlesztésnek nyoma sincs, miközben október végére ezzel is el kellett volna készülni. Igaz, a vadaspark létezik, bár nem túl elit körülmények között. Az apró kifutókban pulykák, kecskék és pónilovak szaladgálnak, de van teve és zebra is. A Békés Megyei Önkormányzat kockázatos megvalósulású beruházásként tartja nyilván a projektet. A fejlesztés első üteméhez műszaki/szakmai dokumentáció sem készült, a másodikhoz pedig még csak tervek sem.