Szélrohamok várhatók, esővel és hóval

Szélrohamok várhatók, esővel és hóval

Fotó: Unsplash/Jessica Fadel

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Viharos szél, eső, havas eső és hó is lesz kedden – derül ki az Országos Meteorológia Szolgálat hajnali előrejelzéséből.

Eleinte a délnyugati, nyugati szél erősödik meg, majd délelőtt a gyorsan északnyugatira forduló szél előbb a Dunántúlon fokozódik viharossá. Estétől már északkeleten is viharos szél fog fújni északi irányból. A legerősebb lökések általában 70-100 km/h között várhatók, azonban a hegyvidéki részeken, valamint az északnyugati szélre érzékeny szélcsatornás részeken 100-120 km/h közötti lökések is lehetnek (északkeleten a Bodrogköz lesz a szélre érzékenyebb térség). Az esti órákra kissé csökkennek a széllökések értékei, de viharos lökések szerdára virradóan is várhatók.

Délelőtt a front betörésével egy időben a Dunántúlon (esetleg a középső országrészben is) néhol zivatarok is kialakulhatnak. A kevésbé szeles délnyugati tájakon zivatarok környezetében is lehet 80-100 km/h-s rövid idejű szélroham.

Sokfelé lehet nagyobb mennyiségű csapadékra számítani. A Tata-Szeged vonaltól északkeletre 10 mm feletti eső várható, északkeleten (Észak-Alföld, Északi-khg keleti része) 20 mm-t is meghaladhatja a 24 óra alatt leeső csapadék mennyisége. Kedden délután a Zemplénben, Mátrában és Bükkben (valamint a Bakonyban, Budai hegyekben is) az eső átvált havas esőbe, hóba. Ott az esti órákban pár cm vizes, tapadó hó eshet (mielőtt megszűnik a csapadék).

Címkék: időjárás, havazás, szél