Szénkibocsátóvá váltak egyes védett erdők

Szénkibocsátóvá váltak egyes védett erdők

Erdőtelenítés Indonéziában, olajpálmafák ültetéséhez. Kép: Ulet Ifansasti / Greenpeace

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az erdőtüzek és a fakitermelés miatt több üvegházhatású gázt bocsátanak már ki egyes védett erdők, mint amennyit elnyelnek – figyelmeztetett egy szerdai jelentés az MTI szerint. Legalább tíz védett erdős területről van szó, köztük van az amerikai Yosemite Nemzeti Park, illetve az UNESCO természeti világörökségi helyszíneinek több más területe. Ezek nettó szénkibocsátóvá váltak az elmúlt húsz évben a jelentés társszerzője, Tales Carvalho Resende szerint.

Az erdők eközben kiemelt jelentőségűek lennének az éghajlatváltozás megfékezésében, miután képesek elnyelni a szén-dioxidot, és így csökkentik az üvegházhatású gázok mennyiségét a légkörben.

A 2001-2020 közötti időszakban a világörökségi védelem alá tartozó 257 erdő együttesen nettó szén-dioxid-elnyelőként szolgált. Viszont a fakitermelés és az erdőtüzek meggátolták, hogy sok erdő több karbont tudjon megkötni és tárolni, mint amennyit kibocsátanak. Az erdők nettó szén-dioxid-kibocsátóvá váltak Indonéziában, Ausztráliában és Oroszországban is.

A Nature Climate Change folyóirat is közzétett januárban egy kutatást, ami szerint számos terület már a szén-dioxid-kibocsátásában, nem pedig megkötésében játszik szerepet. A tendencia már megfigyelhető azoknál az erdőknél is, amik nem váltak nettó kibocsátóvá. Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) egyik igazgatója, David Kaimowitz szerint viszont a mostani jelentés nem fordított elegendő figyelmet az őslakos és helyi közösségek, valamint az erdőpusztítás ellen küzdő aktivisták támogatására.