Szennyvíz-vizsgálat: több településen is nő a koronavírus koncentrációja

Szennyvíz-vizsgálat: több településen is nő a koronavírus koncentrációja

Kutatáshoz vett minta a Délzalai Víz- és Csatornamû Zrt. nagykanizsai szennyvíztisztító telepén 2020. április 20-án (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hatodik héten tovább folytatódott a növekedés a szennyvízminták átlagos koronavírus-koncentrációjában – derül ki a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szerdán közzétett adataiban. Mint írták, Szegeden, Székesfehérvárott, Szekszárdon, Szolnokon, Tatabányán, Veszprémben és Zalaegerszegen nőtt a SARS-CoV-2 örökítőanyagának koncentrációja. Ezeken a városokon kívül még az öt NNK által vizsgált Budapest környéki település (Tököl, Biatorbágy, Szigetszentmiklós, Budakeszi, Százhalombatta ) közös mintájában is megnőtt a vírus jelenléte.

Arra is kitértek, két településen (Székesfehérvár és Szekszárd) ismét az „emelkedett” kategóriába sorolható a vírus koncentrációja, míg Békéscsabára, Egerre, Kecskemétre, Pécsre, Salgótarjánra és Szombathelyre viszont továbbra is az „alacsony” besorolás az érvényes. Ami a fővárost illeti, ott mérsékelt mértékben van jelen a vírus a szennyvízben, és stagnál.

Az elmúlt 24 órában egyébként 1548 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az koronavírus-fertőzést, és ezzel összefüggésben elhunyt 94 többségében idős, krónikus beteg.