Szentkirályi Alexandra: A nemzeti érdek az országimázs kialakításában is az első helyen áll

Szentkirályi Alexandra: A nemzeti érdek az országimázs kialakításában is az első helyen áll

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány az országról szóló imázs kialakításában első helyre helyezi a nemzeti érdeket – jelentette ki a kormányszóvivő, a hazai kommunikációért és az országmárka kialakításáért felelős kormánybiztos a Rákóczi Szabadegyetemen tartott konferencián szombaton Sátoraljaújhelyen.

Szentkirályi Alexandra a Van mire büszkének lennünk! című pódiumbeszélgetésen elmondta, a magyarokról vagy Magyarországról az eddig kialakult, sokszor közhelyes képet váltja fel az a mentalitáspolitika, amelyet a kabinet az elmúlt tíz évben képvisel. – Egyfajta brandépítő elemmé vált annak bemutatása, hogyan élik az életüket a magyarok, és a kormány hogyan vezeti az országot – fogalmazott a kormányszóvivő, megjegyezve, ebben a modellben a politikai, a gazdasági vagy a kulturális döntésekben is következetesen képviselt magyar nemzeti érdek a legfontosabb összetevő. Mint mondta, politikai szempontból a migrációs válság, illetve annak kezelése volt az első olyan esemény, amely külföldi reflektorfényt irányított az országra. Olyan térbe léptünk be, ahol nemcsak hazai relációban volt jelentősége a magyarok tetteinek, hanem egy egész Európát érintő helyzetre érkezett „egy nagyon újszerű és tulajdonképpen nagyon bátor” magyar válasz.

Meglátása szerint ettől az eseménytől kezdve a külföld különös figyelemmel fordult Magyarország felé. Ez az újfajta viselkedés sok helyről elismerést, más helyekről dorgálást hozott magával, de ekkor már kommunikációs szempontból sem ült Magyarország a „hátsó padokban”, mint tette azt korábban.

A nagy nemzetközi sportesemények hazai rendezéseivel kapcsolatban a kormánypárti politikus azt hangoztatta, ez a kormány számára stratégiává vált; tart a budapesti vizes világbajnokság, jövőre pedig az atlétikai világbajnokságnak ad otthont az ország. Ezek az események jók az országnak, természetesen a sport mellett hasznosak a hazai turizmusnak, a gazdaságnak, jót tesznek a társadalomnak, a magyar nemzeti érzésnek, ez pedig nagyon fontos szempont – hangoztatta.

Fontosnak tartotta ugyanakkor, hogy a Magyarországgal foglalkozó hazai és külföldi médiában egy adott üggyel kapcsolatban megjelenjen a magyar kormány álláspontja, megjeleníteni egy „másik olvasatot”, amely elmagyarázza, hogy magyar szempontból ugyanaz a történet hogyan néz ki. Az a nagy kérdés, hogy az ország eddig elért eredményeit, a saját történetünket a magunk és a világ számára hogyan fogalmazzuk meg, valamint kifelé, a külföldnek milyen módon meséljük el – fogalmazott a kormányszóvivő. Hangsúlyozta, erre a feladatra lesz figyelem a kabinet részéről, ebben a feladatban például a hagyományos médiakampányokon túl a szerte a világban működő, a magyar kultúrát közvetítő kulturális intézetek és szervezetek is szerepet kaphatnak.

(MTI)