Szép kis vasutasnap: nem teljesíti a kormány a szakszervezet kéréseit

Szép kis vasutasnap: nem teljesíti a kormány a szakszervezet kéréseit

Képünk illusztráció! A MÁV Start Zrt. nagy utasforgalmú vonalakra tervezett, Stadler gyártmányú, KISS típusú elektromotoros meghajtású, kétszintes, modern vonat-szerelvénye indulásra vár az 1847 óta működő Szolnok vasútállomáson, Magyarország egyik legnagyobb alapterületű vasúti csomópontján. A Budapest-Újszász-Szolnok vonalon forgalomba állt az első, emeletes KISS-motorvonat, jövő év végéig pedig, összesen 40 KISS állhat forgalomba. (MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Vasutasok Szakszervezetének (VSZ) két, teljes mértékben ingyenes, hangulatjavító kérését is elutasította a kormány – írta lapunknak eljuttatott, vasutasnapra időzített közleményében a szakszervezet elnöke. Korábban a szakszervezet 100 ezer forintos vasutasnapi juttatást kért az államtól, de ezt sem engedélyezték. 

Azt kérte levélben Orbán Viktor miniszterelnöktől a közelmúltban a VSZ, hogy engedélyezze a MÁV-nál is a versenyszférában már működő gyakorlatot: az átlagosan összesen 20-30 perces munkaközi szünet is lehessen a fizetett munkaidő része. Ez az államnak egyetlen plusz forintjába sem kerülne, viszont szerény, ám üzenet értékű gesztus lenne a vasutasok felé.

– Nem értették vagy nem akarták megérteni a kérés lényegét az illetékes Technológiai és Ipari Minisztériumnál, a Kutnyánszky Zsolt Krisztián államtitkár által jegyzett válaszban ugyanis körülményes magyarázkodással, különféle jogszabályokra és paragrafusokra hivatkozva megtagadták az engedélyt – közölte Meleg János. A VSZ elnöke erre a barátságtalan megnyilvánulásra nem talál más magyarázatot, mint azt, hogy ennyit – pontosabban ennyit sem – ér a hatalomnak a vasutas társadalom. Nem csoda, hogy továbbra is munkaerőhiánnyal küzd a MÁV és egyre több vasutasnak kell a hiányzók munkáját is ellátni. Amíg bírják – jegyzi meg az elnök, aki szerint apró, ám fontos gesztus lett volna a vasutasok számára a fizetett „kajaszünet” bevezetése.

Említett levelében azt is kérte a VSZ a

miniszterelnöktől, hogy engedélyezze a vállalatnál bizonyos munkakörökben a választható 4 vagy 5 napos munkahét bevezetését. Vagyis az erre alkalmas területeken és beosztásokban a munkavállalók időnként maguk dönthessenek arról, hogy el tudják-e végezni 4 nap alatt is a feladatukat, s ha igen, akkor megtehessék ezt, s így 3 hétvégi pihenőnapot nyerjenek.

Ez is jelentős hangulatjavítást eredményezne – pihentebb vasutas nagyobb munkakedvvel dolgozik, szükség esetén akár két ember helyett is –, ám a minisztérium ennek is keresztbe feküdt – mondta keserűen Meleg János. Az elnököt megdöbbentette, hogy ebben a végtelenül nehéz gazdasági helyzetben annyira érzéketlen a kormány még a folyamatos műszakban gürcölő vasutasokkal szemben is, hogy egyetlen „ingyenes” hangulatjavító változtatásra sem ad engedélyt.

A VSZ elnöke kijelentette, a szakszervezet újabb és újabb munkakörülmény- és hangulatjavító változtatásokon dolgozik, s ezekkel továbbra is ostromolni fogja a kormányt. Az nem lehet, hogy felelős döntéshozók ne vegyék észre, mennyire fontos lenne legalább gesztusokkal javítani – ha már pénzt nem adnak a megbecsülés jeleként – a vasútnál dolgozók hangulatát, s ezzel is vonzóbbá tenni a vészes munkaerőhiánnyal küzdő ágazatot – szögezte le Meleg János.