Szeptembertől folytatják a sztrájkot a pedagógusok

Szeptembertől folytatják a sztrájkot a pedagógusok

A 2022. január 31-i pedagógussztrájkban részt vevő intézmény (Fptó: Pedagógusok Szakszervezete)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Tavasszal csak szüneteltettük a sztrájkfolyamatot, de szeptembertől újra indul a munkabeszüntetés, mindenki kezdje meg az előkészületeket – jelentették be a pedagógus-szakszervezetek (PDSZ és PSZ) szerda este, miután tárgyaltak a közoktatásért felelős államtitkárral.   

Azt egyeztetés után a Blikk beszámolója szerint elmondták, hogy úgy érkeztek az egyeztető tárgyalásra, hogy azt várták, tegyen a kormány értékelhető ajánlatot az ez évi béremelésre. Ez nem történt meg, Maruzsa Zoltán államtitkár továbbra is csak ígérgetni tudott, és arról beszélt, hogy az Európai Bizottsághoz benyújtott javaslat szerint 2029-re felzárkóztatják a pedagógusfizetéseket a diplomás átlagbér 80 százalékára.

Hozzátették: ugyan azt ki tudták harcolni, hogy augusztus 30-án legyen még egy utolsó egyeztetés, de a sztrájkbizottság arra kéri a pedagógusokat, a sztrájkelőkészítéssel ne várjanak. Azt is mondták, úgy látják, a kormány részéről nem lesz új bérajánlat.

„Itt nem lesz normális tanévkezdés!” – jelentette ki a két szervezet képviseletében az ügyvivő.

Ígéretekkel tele van a padlás – mondta Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) ügyvivője. A tanévkezdésig kell megoldani a köznevelési krízishelyzetet, amelyet a tömeges pályaelhagyás, munkaerőhiány jellemez. Nagyon sok iskola nem tudja törvény szerint elkezdeni a tanévet, igy nem teljesül a mindenki számára Alaptörvényben biztosított jog a minőségi oktatásra – jellemezte a helyzetet az ügyvivő. Nem kaptunk arra választ, hogy a kormány saját erőből hogyan tudja még az idén rendezni a katasztrofális bérszínvonalat. Helyette arról értesültünk, hogy az EU majd augusztus végéig ad választ a kormány által benyújtott hosszútávú programra – tette hozzá. 

Címkék: oktatás, PDSZ, pedagógus, PSZ