Szerdától jön a nyár első hőségriasztása

Szerdától jön a nyár első hőségriasztása

Balaton (Fotó: Magyar Hang/Katona Mariann)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A legmagasabb, harmadfokú hőségriasztást rendel el az országos tisztifőorvos szerdától szombat éjfélig – közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. Mint írták, a hőség az egészséges szervezetet is megviseli, de a kisgyermekek, az idősek, a várandósok, valamint a szív- és érrendszeri betegséggel élők különösen veszélyeztetettek. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság ezért azt kéri, hogy a nagy melegben fogyasszanak több folyadékot, elsősorban vizet, és a déli órákban semmiképpen ne tartózkodjanak a tűző napon. Használjanak fényvédő krémet, továbbá a sapka vagy kalap viseléséről sem érdemes elfeledkezni.

Aki teheti, tartózkodjon árnyékban, légkondicionált helyiségben, a legmelegebb órákban kerülje a megterhelő fizikai munkát. Az autóval közlekedőket különös óvatosságra intették, kiemelve, hogy a gyermekeket, házi kedvenceket néhány percre se hagyják a parkoló kocsiban. Még a félárnyékban parkoló jármű utastere is ugyanis életveszélyesen felmelegedhet. Ha bárki autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

A szabadtéri tüzek megelőzése érdekében erdőben csak a kijelölt tűzrakóhelyen gyújtson tüzet – aki akar –, ott is csak akkor, ha az adott vármegyében nincs tűzgyújtási tilalom. Ilyen melegben ott sem javasolt elégetni a kerti zöldhulladékot, ahol egyébként azt az önkormányzat engedélyezi. Grillezés vagy bográcsozás esetén a tüzet egyetlen percre sem szabad felügyelet nélkül hagyni. Az országos tisztifőorvos által kiadott hőségriasztások híre a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság által üzemeltetett VÉSZ applikáción keresztül is elérhető. A VÉSZ felhasználói már a riasztás kihirdetésekor rövid szöveges üzenetben értesítést kapnak annak időtartamáról és fokozatáról.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a következő napokban 30 fok körüli vagy afölötti hőmérséklet várható napközben, városi környezetben, illetve tűző napon ez még melegebb.