„Szerintem mi vicces párt vagyunk, nem pedig viccpárt”

„Szerintem mi vicces párt vagyunk, nem pedig viccpárt”

Döme Zsuzsanna (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Állandóan változó határok, Észak-Afrika hozzácsatolása Európához – a Magyar Kétfarkú Kutya Párt ezekkel az intézkedésekkel vetne véget az illegális bevándorlásnak. Döme Zsuzsanna, a párt európai parlamenti listavezetője azért komoly témákról is beszélt, szerinte más országokban sem becsületesebbek a politikusok, csak tudatosabb a társadalom. EP-választási ráhangoló interjú, 8. rész.

– Ábrándozik már arról, hogy Brüsszelben és Strasbourgban fog dolgozni?
– Elsősorban a ruhapénzről álmodozom, hogy a parlament épületén kívüli butikokat meglátogathassam. A parlamentben pedig egész olcsó a büfé, úgyhogy összességében az életszínvonalam jelentős emelkedésére számítok.

– Ezek szerint már járt kint.
– Igen, Strasbourgban. El is szomorított, hogy nem láttam szülőkonyhákat, pedig mi szeretnénk bevezetni, hogy egy nő egyszerre tudja ellátni a háztartási feladatait, és közben folyamatosan újabb és újabb utódokat is világra hozhasson. Találtam olyan helyiségeket, amelyek nagyon könnyen átalakíthatók, ráadásul a sziesztázásra is alkalmassá tehetők. Az önkéntes belsőépítészeink már dolgoznak a terveken.

„Ma egy ellenzéki pártnak Magyarországon csak azok az eszközei, amiket az elmúlt hetekben láttunk" | Magyar Hang

– Mit szól ahhoz a kritikához, hogy önök az ellenzéktől vesznek el szavazatokat? Ezt a vádat már megkapták a tavalyi országgyűlési választások idején is.
– Az ellenzék is nagyon sok szavazatot vesz el tőlünk, sőt a kormánypárt is. A Kutyostat, vagyis a saját független és megbízható közvélemény-kutatónk legutóbbi felmérése egyértelműen kimutatta, hogy ha csak a kutyapárt maradna, az egy egységesebb Magyarországot eredményezne.

– Önökhöz tartozik és független?
– Független és hozzánk tartozik. A mai Magyarországon ez nem lehet ellentmondás. Ők 127 százalékra mérik a kutyapártot, vagyis mi vagyunk a legerősebbek.

– Az önök indulása a kormánnyal szembeni kritika, vagy az ellenzékkel szemben is?
– Nem kritikából csinálunk pártot, hanem mert tenni akarunk.

Szanyi Tibor: Az unió be kívánja fejezni a fideszes oligarchia hizlalását | Magyar Hang

– A jelenlegi pártok ezek szerint nem cselekednek?
– A legtöbben valamivel szemben tudják meghatározni saját magukat. Mi viszont tudjuk, milyen világban szeretnék élni, és ezért teszünk is, elsősorban cselekszünk, nem pedig dumálunk. Olyan problémákkal foglalkozunk, amit meg is tudunk oldani, vagy aminek megoldására rá tudjuk venni a felelősöket.

– Mondana példákat? Mit tudnak megoldani?
– Bőven volt ilyen, elég a rákosrendezői bicikliútra gondolni, ami végül el is készült. (A MÁV területére eső kerékpárutat a kutyapárt újította fel – a szerk.) A rossz minőségű, négyszínfestéssel megjelölt járdákat megjavítják, a szeméthegyünket elszállítják, ahova Basky vonatozós Orbánt fúj, azt lefestik. A legnagyobb változás és eredmény viszont az lesz, ha aktív, cselekvő állampolgárokkal lesz tele ez az ország. Ők majd maguktól is értelmes pártokra szavaznak.

– Mit tapasztal, ebbe az irányba megy az ország?
– Történész vagyok, és ha megnézzük Magyarország történelmét, nem meglepő, hogy az állampolgárok jelenleg itt tartanak, és nem érzik magukénak az államot, nem hisznek a politikában, vagy rendkívül egyszerűen befolyásolhatók érzelmileg néhány hangzatos szlogennel. Gyakorlatilag 800-900 év feudalizmus, két világháború és egy szocializmus után jött a rendszerváltás, ráadásul azóta sem érdeke senkinek, hogy az emberek a kezükbe vegyék az ügyeiket.

Gyöngyösi Márton: A Fidesz a lehető legálságosabb módszerekkel fogja támadni a pártunkat | Magyar Hang

Vagyis még nem volt lehetőség megtapasztalniuk az itt élőknek, milyen is az, amikor tényleg képviselik őket. Amikor érdemben rendelkeznek az adójuk felett, a politikusok valójában az alkalmazottjaik, és megvan az állampolgári kontroll. Más országokban sem becsületesebbek a politikusok, csak esetleg tudatosabb a társadalom. Nem felejtik el néhány év alatt azt, ha valaki belekeveredik valamilyen ügybe, vagy hogy itthonról említsek példát, nem feltétlenül hiszik el arról, aki az egyik évben még gyűlölködő nézeteket vall, hogy a következő esztendőre megváltozott, és milyen cuki lett.

– Mindez mitől változna?
– Attól változik, amit mi csinálunk. Kicsiben, az állampolgárok bevonásával, az állampolgárra odafigyelve kell tevékenykedni. Mi egy pici párt vagyunk most még, korlátozott lehetőségekkel, nyilván, ahogy növünk, már más területekre is tudunk hatni. Számos megkeresést kapunk, az emberek elkezdték használni a kutyapártot árnyékkormányként azon ügyek elintézésére, amelyekkel a hivatalokról visszapattannak. Mi pedig azért karoljuk fel ezeket, mert például a kátyúk betömését sikerként élhetik meg az ott élők, és ha megtapasztalják, hogy kompetensek tudnak lenni közösségük ügyeiben, akár az állammal szemben is, akkor sokkal magabiztosabban beleszólnak a nagyobb dolgokba.

Jávor Benedek: Nem a migráció a legfontosabb kérdés Európában | Magyar Hang

– Ha ennyire rossz a tapasztalata más pártokkal kapcsolatban, mivel magyarázza, hogy a Fidesznek csaknem 3 millió szavazója van?
– Sokan találkoznak a plakátjaival és propagandájával, ez alapján mérik a teljesítményüket és az ellenzékét is. De egyre többen azt is megtapasztalhatják, hogy ki épít nekik buszmegállót, és ki az, aki ezt lebontatja. Szuper lesz, amikor nem az ígéretek, hanem a konkrét tettek alapján választanak képviselőket az emberek. Én nem akarok a többiekkel foglalkozni, nekünk nem ez a dolgunk. Éppen azért csináltuk ezt a pártot, mert nem gondoljuk, hogy a politikusnak egyszerűen a másik politikust kellene szidnia, vagy lehetetlenségeket ígérgetni. Inkább megpróbálunk mintát mutatni, és már a hatalomra kerülésünk előtt és két választás között is segíteni, ahol tudunk. Nagyon örülnénk, ha a párttámogatást és a kampánypénzeket mások is hozzánk hasonló módon, népi kezdeményezésekre is költenék.

– A közelgő európai parlamenti választások előtt a Fidesz Brüsszel megállításával kampányol, a Demokratikus Koalíció például az Európai Egyesült Államokkal. Önöknek van szlogenjük?
– Hasonlóan megfoghatatlan és magasztos? Ez nem nehéz, mi akkor magasabb Európát szeretnénk.

– Érdemes rákérdeznem, hogy mit jelent a magas?
– Mekkorát szeretne?

„Hogyan tudna minket pénzelni a Fidesz?" | Magyar Hang

– Mik a lehetőségek?
– Határtalan. Nem lesz konfliktus abból sem, ha a sztratoszférán túlnyúlik Európa, meg tudjuk oldani.

– Kétségtelenül meghatározza a kampányt a migráció kérdése, erről önök mit gondolnak?
– Nem annyira jó ez a magyar embereknek, hiszen tudjuk, hogy rengetegen dolgoznak külföldön, így pedig fennáll a veszély, hogy nyomott bérekért lesznek kénytelenek diplomásként füvet nyírni vagy mosogatni. Többféle tervünk is van a migráció elleni fellépésre. Egyrészt óránként változó határokat vezetnénk be, így azokat egyszerűen nem fogják tudni illegálisan átlépni. Közép- és hosszú távon azon is gondolkozunk, hogy Észak-Afrikát Európához csatoljuk, így szintén okafogyottá válik a migráció. Azt is tervezzük, hogy az ország határaira kiírjuk a magyar átlagbéreket, hogy legalább Magyarországot biztosan elkerüljék a bevándorlók.

– Vagyis önök is azt szeretnék, hogy Magyarországra ne jöjjenek?
– Egy olyan országot szeretnénk, ahol a magyarok is szívesen maradnának.

Cseh Katalin: A jövő ne a középkor legyen | Magyar Hang

– Az ellenzék a bevándorlás mellett a kivándorlásról is sokat beszél. Erre van megoldási javaslatuk?
– Természetesen, már meghirdettük a hozd haza a munkád programot. Így a nyugat-európai munkát, például a mosogatást könnyen haza tudja hozni bárki, és itthon, a családja körében tudja elvégezni. Az orvosok elvándorlására is van elképzelésünk, nem feltétlen megállítani akarjuk ezt a jelenséget, hanem arra köteleznék az orvosokat, hogy vigyenek magukkal betegeket is. A terveink között szerepel még, hogy csökkentjük a nyugat-európai átlagbéreket, Németországban 65–70, Svédországban 65 százalékkal, de Romániában is 3 százalékkal, hogy a magyarok ne vágyódjanak el.

– Mit gondol, az önökre szavazók a kormányból és az ellenzékből is kiábrándult emberek? Egyfajta dacból választják a kutyapártot?
– Akik ránk szavaznak, pontosan tudják, hogy a kutyapárt az egyetlen értelmes választás. Akik a politikából már kiábrándultak, és még nem kutyapártosok, azok nem mennek el szavazni.

– Van szükség ma Magyarországon viccpártra?
– Most van rá szükség igazán. Mi vagyunk az egyetlenek, akik nem másokkal szemben definiáljuk önmagukat, és nem annyiból áll a programunk, hogyan tudjuk jobban szidni másoknál a kormányt vagy akár az ellenzéket. Szerintem mi vicces párt vagyunk, nem pedig viccpárt.

„A robotizáció hamar megöli az összeszerelő üzemeket" | Magyar Hang

– Ismert, hogy az állami támogatásukat megpályáztatják, és a közösségre fordítják. Hogy áll ez a munka?
– Évi körülbelül 60 milliónk van, bár épp ÁSZ-károsultak vagyunk, mert az Állami Számvevőszék miatt az államkincstár most ennek egy részét visszatartja. Az embereket kérdeztük, hogy mire van szükségük. Idén 146 projektet támogatunk a Rózsa Sándor Népi Közpénz Tékozló Alapból (Rósánékötéka). Van köztük falusi közösségi közkemencétől kezdve színházi előadásokon keresztül az iskolán kívüli programokig bezárólag nagyon sok hasznos dolog. Rengeteg kiadványra is pályáztak, úgyhogy létre is hoztuk a Savköpő Menyét Kiadót. Olyan tapasztalatunk is volt, hogy amire hozzánk pályáztak, például egy szombathelyi játszótér felújítása, azt hirtelen az önkormányzat is bejelentette, hogy megcsinálja. Picit naivan akkor elálltunk ettől, de persze ígéret maradt. Idén már nem követjük el ezeket a hibákat, és ősztől ismét lehet pályázni 2020-as párttámogatásunkra.

– Vannak rossz tapasztalataik?
– Sajnos találkoztunk olyan szervezetekkel, amelyek valójában nem is működnek. Nyilvánvalóan ők nem is nyertek támogatást. Épp dolgozunk egy olyan applikáción, amelyben összegyűjtjük azokat a szervezeteket, amelyeknek érdemes adományozni, hiszen adni is okosan jó.

Dobrev Klára: Orbán Viktor a történelem nagy vesztese lesz | Magyar Hang

– Ha kijut az EP-be, a fizetést mire költi? A korábban említett ruhaboltokra, vagy azt is közösségi akciókra?
– Ha néha tudnék venni magamnak is ezt-azt, és rendszeresen táplálkoznék, az menő lenne, de hülyén nézne ki, ha a rengeteg passzivistánk ingyen kátyúzna, én pedig több ezer euróért. Még ha ki is bírnám ezt az igazságtalanságot, a savköpő menyétek biztos nem hagynák annyiban.

EP-ráhangoló interjúsorozatunk eddigi alanyai voltak: Szanyi Tibor (MSZP), Gyöngyösi Márton (Jobbik), Jávor Benedek (Párbeszéd), Cseh Katalin (Momentum), Vágó Gábor (LMP), Dobrev Klára (DK) és Toroczkai László (Mi Hazánk). A Fidesz többszöri megkeresésünkre még csak nem is reagált.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/20. számában jelent meg, 2019. május 17-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja az újságárusoknál! És hogy mit talál még a 2019/20. számban? Itt megnézheti!