Az SZFE szomorú, amiért Freeszfe magához „édesgeti” a hallgatókat

Az SZFE szomorú, amiért Freeszfe magához „édesgeti” a hallgatókat

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói 2020. szeptember elsején lezárják az egyetem épületét (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyon szomorú a modellváltáson átesett színművészeti egyetem vezetése, hogy a hallgatók egy része a korábbi oktatókból és tanulókból létrehozott Freeszfe Egyesületnél folytatja. A hétvégi hírek szerint a filmes szakokról igen sokan döntöttek így.

Nagy szomorúsággal vesszük tudomásul, hogy egy önképző egyesület felelőtlenül egy felsőoktatási akkreditációval nem rendelkező, államilag elismert diplomát kiadni nem jogosult tanfolyamba édesgeti a Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) diákjait – közölte az egyetem vasárnap az MTI-vel.

Egyúttal a modellváltás előtti időszakot bírálták azzal, hogy az intézményt annak korábbi vezetése minden elemében lepusztult állapotban hagyta hátra. – Eddig is egyértelmű volt, hogy számukra a hallgatók is csak eszközök, akiket lelkiismeretfurdalás nélkül felhasználnak annak érdekében, hogy hátráltassák az SZFE sikeres modellváltását és megújítását – írták. Szerintük „ennek a rombolásnak a legújabb állomása a hallgatók egy csoportjának előre megtervezett távozási akciója”.

Azt is írták, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetemen az intézmény több mint 150 éves történetének legnagyobb megújulási és fejlesztési folyamata zajlik: az előző vezetés által méltatlanul lepusztulni hagyott ingatlanokat felújították, a mozgóképes képzések pedig egy magas színvonalú stúdiókkal és tantermekkel felszerelt, új oktatási helyszínen indultak el. Több százmilliós értékben szereztek és szereznek be modern film- és színháztechnikai eszközöket, melyek révén az SZFE az elkövetkező években Európa egyik legjobban felszerelt és legszínvonalasabb színházi és mozgóképes felsőoktatási intézményévé válik. A megújulás hírére az SZFE-re az idén sokszoros volt a túljelentkezés, a sikeres felvételi eljárás eredményeként szeptemberben 130 elsőéves hallgató kezdi meg tanulmányait az egyetemen.

A modellváltás ellen korábban blokáddal és tüntetéssel tiltakozók munkájával létrejött Freeszfe Egyesület szombaton közölte, hogy a 2019-ben indult filmes, rendező és operatőr osztályok hallgatói – két diák kivételével – megszüntették jogviszonyukat az egyetemmel és az egyesület közreműködésével folytatják a tanulmányaikat szeptembertől.