SZFE: Folytatódik a sztrájk

SZFE: Folytatódik a sztrájk

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói 2020. szeptember elsején lezárják az egyetem épületét (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Folytatják a Színház- és Filmművészeti Egyetem sztrájkoló dolgozói a munkabeszüntetést, annak ellenére is, hogy a Fővárosi Törvényszék elsőfokú végzésében jogellenesnek mondta azt ki. Ezt hétfőn délután az egyetem Vas utcai épülete előtt jelentették be.

A sztrájkoló dolgozók egyúttal, bízva a magyar igazságszolgáltatás elfogulatlanságban, fellebbeznek a döntés ellen. Álláspontjuk továbbra is az, hogy a felsőoktatási intézményükben a szenátus hatáskörének terjedelme kulcskérdés, márpedig a modellváltással ez a részvételi lehetőségük a döntéshozatalban megváltozott.

A sajtótájékoztatón bírálták, hogy a dolgozók „folyamatos fenyegetésekkel és megfélemlítéssel néznek szembe a kancellár és a rektor-helyettesnek kinevezett két úr részéről”. Itt említették azokat a később alaptalannak bizonyult híreket, hogy nem kapnak bért, de kifogásolták azt is, hogy a kancellár a sztrájkban résztvevők adatainak kiadását követeli. A sort azzal folytatták, hogy ugyancsak Szarka Gábor kancellár „statáriális döntéssel” megváltoztatta az őszi szünet időpontját.

A dolgozók továbbra is azt várják, hogy a tárgyalást az Innovációs és Technológiai Minisztérium bevonásával megkezdhessék. Ugyanígy Palkovics László miniszterre várnak a hallgatók is. Mint mondták, „a kuratórium nem képes kezelni a kialakult helyzetet, sőt az utóbbi időben csak rontott rajta”.