SZFE-kuratórium: „Kisstílű politikai bosszú”, hogy visszavonnák Szarka Gábor kitüntetését Pikóék

SZFE-kuratórium: „Kisstílű politikai bosszú”, hogy visszavonnák Szarka Gábor kitüntetését Pikóék

Szarka Gábor újonnan kinevezett kancellár a Színház- és Filmművészeti egyetem elé sorfalat álló hallgatók előtt 2020. október 8-án (Fotó: Független Szabad Egyetem)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„Kisstílű politikai bosszú”, a VIII. kerület polgáraihoz és történelméhez „méltatlan pitiánerség” a Színház- és Filmművészetért Alapítvány kuratóriuma szerint az, hogy Pikó András józsefvárosi polgármester vissza szeretné vonatni Szarka Gábor egyetemi kancellár kerületi kitüntetését.

A Színház- és Filmművészeti Egyetemet (SZFE) fenntartó alapítvány kuratóriuma pénteken nyílt levelet juttatott el az MTI-hez, amelyben a testület tagjai megdöbbenésüknek adtak hangot az ügyben. A józsefvárosi képviselő-testületnek és Pikó András polgármesternek címzett levélben felidézik, hogy Szarka Gábor, az SZFE jelenlegi kancellárja tíz évvel ezelőtt kapta meg a Józsefvárosi Becsületkereszt kitüntetést.

Mint írják, a kitüntetést Szarka Gábor a Ludovika Campus megépítésében végzett magas színvonalú munkájáért kapta. – Az egyetemi campus a kerület, a főváros és az ország büszkeségévé vált, sokezer hallgató szerzett már ott diplomát, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem hazánk egyik legjobb felsőoktatási intézményévé vált, nem kis mértékben nagyszerű létesítményeinek köszönhetően – áll a levélben. Mint fogalmaznak, a sajtóban megjelent javaslat Szarka Gábor kitüntetésének visszavonásáról „kisstílű politikai bosszú, a kerület polgáraihoz és történelméhez méltatlan pitiánerség”.

A levélben hangsúlyozzák, hogy Szarka Gábor kancellári megbízásának és a feladata ellátása során végzett munkájának minden egyes lépése jogszerű, világos és hatékony. – Azon dolgozik, hogy a Színház- és Filmművészeti Egyetem megújuljon, infrastruktúrája, oktatásának tartalma megfeleljen egy modern művészeti egyetemtől elvártaknak – fogalmaznak a levélben. Mint kiemelik, az egyetem épületeinek felújítása, az oktatás megújítása, kibővítése Józsefvárost is fogja gazdagítani.

A Színház- és Filmművészetért Alapítvány, mint Szarka Gábor kinevezője és munkáltatója kiáll a kancellár mellett, támogatja és elismeri a munkáját – írják, hozzátéve, hogy a polgármester javaslatát „megfélemlítő szándékú, ízléstelen politikai támadásnak” tartják.


A levélben felvetik a kérdést, hogy vajon milyen folyamatokat indítana el az, ha politikusok a korábban adományozott kitüntetéseket kezdenék el visszavonni a napi, aktuálpolitikai számítás és pillanatnyi, tünékeny politikai siker reményében. – Őszintén reméljük, hogy Józsefváros képviselő-testülete elutasítja a polgármester javaslatát vagy, ami még jobb lenne: maga a polgármester vonja azt vissza – zárja a nyílt levelet Vidnyánszky Attila, az SZFA kuratóriumának elnöke, valamint Bacsa György, Lajos Tamás, Rátóti Zoltán és Világi Oszkár, a kuratórium tagjai.