Szigorítanak-e Orbán védelmén? Ez a TEK reakciója

Szigorítanak-e Orbán védelmén? Ez a TEK reakciója

A Terrorelhárítási Központ elfog egy norvég férfit Budapesten, aki terrorizmussal fenyegetőzött

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A TEK teszi a dolgát, az ilyenkor szokásos protokoll szerint jár el. A miniszterelnök biztosításával kapcsolatban információt nem adunk ki – így reagált a Terrorelhárítási Központ lapunk kérdésére, miszerint tervezik-e – s ha igen, mikortól – Orbán Viktor védelmének szigorítását, látva a sajnálatos szlovákiai merényletet Robert Fico ellen.

Mint megírtuk, szerda délután a Nyitrabányán (Handlová) tartott kormányülés után fegyverrel támadtak Robert Ficora. A szlovák miniszterelnökre 5 lövést adtak le, ebből négy találta el. Szakértők szerint hibáztak a kormányfő testőrei a támadás alatt és után is. „Ha négy vagy öt lövés dördül el, akkor valaki hibázott. Nem láttam például, hogy bárki is a miniszterelnök elé ugrott volna” – mondta Juraj Zábojník, a szlovák Alkotmányos Tisztviselőket Védő Hivatal korábbi vezetője a Denník N szlovák hírportálnak, amit a Telex idézett. 

Hamran István, korábbi szlovákiai rendőrfőkapitány is arról beszélt, hogy senki sem állt a védett személy és az emberek közt, a miniszterelnök így nyílt célpont volt. Szerinte a testőröknek azonnal az autóba kellett volna tenniük a súlyosan sérült Ficót, és késlekedés nélkül elindulni a kijelölt kórház felé. A merénylet után készült felvételek szerint a miniszterelnök autója csak percekkel azután indult el, hogy Ficót beültették. Hamran szerint érthetetlen, hogy több testőr a támadónak esett, ahelyett, hogy a védett személlyel foglalkoztak volna. A merénylő semlegesítése ugyanis más egységek feladata.

Magyarországon 2010 óta a Terrorelhárítási Központ védi Orbán Viktort, a TEK látja el a miniszterelnök mellett a köztársasági elnök, a külügyminiszter és a legfőbb ügyész állandó személyi védelmét is. A miniszterelnök személyi védelme a kormányrendelet szerint kiterjed életének, testi épségének megóvására; munkahelye, lakása vagy egyéb tartózkodási helye őrszemélyzettel, illetve technikai eszközzel biztosított védelmére, valamint a belföldi és külföldi utazására. Védik emellett a közlekedési útvonalát, és a hivatalos programjai helyszínét.