Szigorúak is, meg nem is a magyar utazási korlátozások

Szigorúak is, meg nem is a magyar utazási korlátozások

Feltorlódott kocsisor az osztrák-magyar határon, Nickelsdorf közelében 2020. szeptember 1-jén hajnalban (Fotó: MTI/EPA/Christian Bruna)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus-járvány megfékezése érdekében hozott magyar utazási korlátozás szigorú abból a szempontból, hogy uniós országokból is csak meghatározott esetekben, külön engedéllyel engedi meg a beutazást, ám laza az üzleti utak szempontjából, amelyek viszont széles körben teljesen teszt- és karanténmentes belépést tesznek lehetővé. A nyugat-európai országok is különbözőképpen állnak a beutazáshoz, Németországban kötelező a teszt, az Egyesült Királyságban viszont szinte minden esetben kötelező kitölteni a 14 napos karantént, ha kockázatos ország felől történik a beutazás. Körképünk az utazási korlátozásokról!

Magyaroszág minden egyes országra ugyanazt a beutazási szabályozást alkalmazza, leszámítva a szomszédos országokat és a V4-eket érintő kivételeket. Negatív teszttel csak kulturális és sportrendezvény céljából lehet beutazni Magyarországra (valamint a visegrádi országokból turistaként), ezeken túlmenően pedig csak a jogszabályban meghatározott okokból lehet egyáltalán belépni, mint a különböző családi okok vagy a tanulmányok, ezt is külön engedéllyel, tíz napos karanténkötelezettség mellett, amelyet a járványügyi hatóság engedélyével ki lehet váltani  5 napon belül, legalább 48 óra különbséggel készült két negatív teszttel, függetlenül attól, hogy külföldi állampolgár az illető, vagy magyar.

Széles körű kivételeket biztosít viszont az üzleti út, üzleti célból korlátozás nélkül lehet belépni, az üzleti cél igazolása pedig nem különösebben kötött, erre a gyakorlatban sokféle dokumentum megfelelhet, ami az üzleti célt alátámasztja. Ez a kivétel független attól, hogy milyen ország állampolgára a belépő, és attól is, hogy mennyire fertőzött az ország, ahonnan érkezett.

Európa második legfertőzöttebb országa, Franciaország nem vezetett be utazási korlátozást az Európai Unió tagállamai és néhány más ország vonatkozásban, így Franciaország kontinentális területeire mindenfajta adminisztráció és korlátozás nélkül beutazhatnak a magyar állampolgárok is.  Így tett a Magyarországnál lényegesen alacsonyabban fertőzött Olaszország is – ide a legtöbb Európai Uniós tagállamból, Magyarországról is be lehet utazni a cél igazolása nélkül, akár turisztikai céllal is, teszt- és karanténmentesen. Kivételnek például az erősen fertőzött Spanyolország, Románia valamint Franciaország egyes régiói számítanak náluk, az innen érkezőknek is elég azonban a három napnál nem régebbi negatív teszt felmutatása, ha pedig nincs teszteredményük, 48 órán belül el kell végeztetniük a vizsgálatot.

Az Egyesült Királyságban 14 napos karanténba kell vonulnia mindenkinek, kivéve, ha azokból az országokból jön, amelyek rajta vannak a kevésbé kockázatos, karanténmentes államok listáján. Európai és nem európai országok is szerepelnek ezen a listán, Európából például Németország és Norvégia irányából karanténmentes az utazás, ha nem járt más, kockázatos besorolású országban az utazó Nagy-Britanniába érkezése előtt 14 napon belül. Magyarország szeptember 12. óta nincs rajta ezen a listán, ahogy szombat óta már az egyébként jóval kisebb fertőzési számokkal rendelkező, de egy ideje már túl keveset tesztelő Lengyelország sem.

Kivételt jelentenek a mezőgazdasági idénymunkások, nekik nem kell 14 napos karanténba vonulniuk, és azok is, akik a számos felsorolt ágazat – például közszolgálatások és telekommunikáció – valamelyikében a szabályozásban meghatározott, létfontosságú feladatot végeznek. A koronavírus-kezelése és tesztelése is költségmentes, függetlenül attól, hogy biztosított-e a külföldi állampolgár. A karanténszabályozás részletei eltérhetnek Walesben, Skóciában, Észak-Írországban és Angliában, ezért erről érdemes az úticélnak megfelelően tájékozódni, az azonban közös, hogy mindenképpen karanténba kell vonulni és nem lehet teszteléssel mentesülni az elkülönítés alól. 

Németországban attól függnek a beutazás szabályai, hogy rizikóövezetből érkezik-e az utazó. Berlin számos országot övezetekre osztott, az országok egy része rizikóövezet lehet, más része pedig nem. Magyarország esetében folyamatosan bővül a rizikóövezetek listája. A főváros már szeptember 16 óta annak számít, Győr-Moson Sopron Megye egy héttel később, Csongrád-Csanád, Pest és Vas pedig szeptember 30-án került be a rizikóövezetek közé. 

A karantén itt is 14 nap, amit érkezés után meg kell kezdeni, azonban számos könnyítést építettek be a szabályozásba: a legtöbb tartományba 48 óránál nem régebbi negatív teszttel be lehet utazni további tesztelési kötelezettség nélkül. Azoknak, akik rizikóövezetből, de negatív teszteredmény nélkül érkeznek, kötelező és ingyenes elvégeztetni a tesztet 10 napon belül, lehetőleg a repülőtéren vagy a kikötőben, ha pedig ez nem lehetséges, az érkezési helyszínen is el lehet végeztetni. Néhány tartomány előírja a vizsgálat megismétlését 5-7 nap múlva vagy egyedi esetekben. Kivételt ez alól csak a tranzitforgalom jelent: aki átutazik, nem kell karanténba vonulnia, csak minél hamarabb elhagynia az országot, más kivétel azonban nincs.

Dacára annak, hogy a fertőzésszám alacsonyabb a magyarországinál, a szomszédos Szlovákia felől nézve Magyarország nem számít kockázatos országnak, oda a Magyarország felől érkezőknek negatív teszt és karantén nélkül is be lehet utazni. Fordítva ez lényegesen szigorúbb, aki Szlovákiából érkezik – meghatározott célokat leszámítva, mint az ingázás – csak külön engedéllyel léphet be, és le kell ülnie a tíz nap karantént. Korábban lefoglalt szállással és öt napnál nem régebbi negatív teszttel viszont be lehet utazni Magyarországra szlovák állampolgároknak.

A fertőzésszám tekintetében Magyarországnál szintén valamivel jobban álló Ausztriában hazánk olyan országként van besorolva, ahol stabil a Covid-helyzet. Ilyen országok irányából korlátozás karantén és tesztek nélkül utazhatnak be az uniós, és EGT-tagállamok polgárai, valamint a svájci állampolgárok és azok, akiknek lakhelye, tartózkodási helye vagy tartózkodási engedélye van Ausztriában. Tehát magyar állampolgárok is korlátozás nélkül utazhatnak be Ausztriába, ha az utazást megelőző tíz napban nem jártak más, „nem stabil” kategóriába sorolt országban. Három napnál nem régebbi negatív tesztre vagy tíz nap karanténra csak kockázatos országból, illetve régióból érkezőknek van szüksége vagy azoknak, akik harmadik országok állampolgárai.

Fordítva ez szintén nem igaz, Magyarország csak a határ harminc kilométeres körzetében ingázók esetén engedi a karanténmentes forgalmat. Az osztrák vagy az Ausztria felől Magyarországra érkező más állampolgár csak meghatározott okból, engedéllyel léphet be az országba – kivéve az üzleti célt – és ekkor is mindenképpen karanténköteles, ahogyan a hazatérő magyar állampolgár is.

A Magyarországnál valamivel fertőzöttebb Románia sem tekinti Magyarországot kockázatos – a romániai besorolás szerint sárga – övezetnek, ezért karanténmentesen léphetnek be Romániába a magyar állampolgárok is.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.