Szijjártó: a Török Áramlat megbízhatósága továbbra is 100 százalékos

Szijjártó: a Török Áramlat megbízhatósága továbbra is 100 százalékos

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Leier Hungária Kft. beruházásáról tartott sajtótájékoztatón a Külgazdasági és Külügyminisztériumban 2021. május 11-én (Fotó:
MTI/Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Újraindult a földgázszállítás Magyarországra a déli irányból, miután sikerrel lezárultak a Török Áramlat vezetéken hosszú ideje tervezett karbantartási munkálatok – jelentette be kedden Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium MTI által közzétett közleménye szerint a tárcavezető a Mol budapesti székházában egyeztetett az energiabiztonság szempontjából releváns szereplőkkel, amelyet követően arról számolt be, hogy hétfőn este 7 órától újraindult a földgázszállítás az Oroszországból Törökországon, Bulgárián és Szerbián keresztül Magyarországra érkező vezetéken.

Mint közölte, hazánk pontosan megkapja a tavaly megkötött hosszú távú gázvásárlási szerződés szerinti mennyiséget a déli szállítási útvonalon, amelynek a megbízhatósága továbbra is 100 százalékos.

Majd hozzátette, hogy az Északi Áramlat-1 karbantartási nehézségei miatt az utóbbi időben jelentősen csökkent a Nyugat-Európába szállított orosz földgáz mennyisége, ami érinti az Ausztrián keresztül történő magyarországi szállításokat is. Bár ezen az útvonalon jelenleg az eredetileg szerződött mennyiségnek mindössze a fele érkezik hazánkba, a naponta így kieső 1,3 millió köbmétert gond nélkül be tudják szerezni a spotpiacon.

„A magyar ellátásbiztonság szempontjából nem kell semmifajta veszélytől tartani” – fogalmazott.

Szijjártó Péter emlékeztetett rá, hogy továbbra is zajlanak a tárgyalások arról, hogy az orosz Gazprom a déli szállítási útvonalra terelje át az Ausztria felől hiányzó mennyiséget.

Kitért arra is, hogy rendben zajlik a gáztározók feltöltése: míg az Európai Unió tagállamaiban átlagosan az éves fogyasztás 15 százalékáig töltötték fel idáig a létesítményeket, Magyarországon ennek szintje 23 százalékos.

Továbbá aláhúzta, hogy Magyarországon zavartalanok a kőolajszállítások is a Barátság nevű vezetéken keresztül. „Az ellátás stabil és biztonságot ad számunkra” – mondta.

A miniszter végül közölte, hogy eközben gőzerővel zajlik a paksi atomerőmű bővítésének előkészítése, amit a kormány folyamatosan próbál gyorsítani, így a héten újabb, mérföldkőnek számító előrelépés várható az engedélyezési folyamatban.

Elmondta, hogy e hét pénteken Isztambulban találkozik az orosz Roszatom vezérigazgatójával a helyzet áttekintése érdekében, s a cél továbbra is az, hogy 2030-ra újabb működő reaktorok lépjenek üzembe Pakson.

„Európa komoly energiaellátási kihívásokkal néz szembe, de a magyar energiaellátás jelenleg stabil és biztonságban van” – összegzett.

Arról, hogy valójában mennyire zavartalan a gázszállítás, Holoda Attila energetikáért felelős volt helyettes államtitkár a múlt héten azt nyilatkozta lapunknak, hogy a gázszállítás ügye a politikai játszmák és erőfitogtatás terepére sodródott, ráadásul az oroszok ebben a kérdésben nincsenek tekintettel a jó partneri viszonyt demonstráló Magyarországra sem. Legalábbis szerinte ennek jeleként érzékelhető, hogy alig egy nappal azt követően, hogy Szijjártó Péter kijelentette, a Török Áramlaton keresztül folyamatosan és zavartalanul megkapjuk a megrendelt mennyiségű gázt, a Gazprom közölte, hogy június 21-től egy hétre leáll a szállítás, mégpedig karbantartás miatt. – Ha erről tájékoztatták volna Szijjártót, valószínűleg maga jelenti be, megelőzendő a piaci és fogyasztói pánikot. Ám ez nem történt meg – emlékeztetett a szakértő.