Szijjártó a CNN-nek: Az ország orosz gázellátása nem filozófiai, ideológiai vagy politikai, hanem fizikai kérdés

Szijjártó a CNN-nek: Az ország orosz gázellátása nem filozófiai, ideológiai vagy politikai, hanem fizikai kérdés

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter New Yorkban tartózkodik éppen, és onnan jelentkezett be a CNN egyik adásába, ahol többek között elmondta: nem szórakozásból, hanem fizikai kényszerből veszünk orosz gázt, az EU által Magyarország ellen elindított jogállamisági eljárás pedig egy politikai vita.

Egy ország gázellátása, illetve olajellátása nem filozófiai, kommunikációs, ideológiai vagy politikai kérdés, hanem fizikai kérdés. A gázellátásunk 85 százaléka és az olajellátásunk 65 százaléka érkezik Oroszországból, nincsenek alternatív gázforrások – mondta Szijjártó Péter. „Nem szórakozásból van ez így, ez a fizikai helyzet Közép-Európában” – hangsúlyozta a Facebookra feltett videó tanúsága szerint.

Mint hozzátette, nincsenek alternatív gázforrások, nincsenek alternatív szállítási útvonalak, amelyek lehetővé tennék számunkra, hogy megszabaduljunk az orosz olajtól és gáztól az előttünk álló néhány év folyamán. 

Az ukrajnai háborúval kapcsolatban azt emelte ki, hogy nemcsak Magyarország nem szállít fegyvereket Kijevnek, így tesz szerinte több uniós és NATO-tagállam is. Megismételte azt az érvet is, miszerint Magyarország megszavazta az összes háborúval kapcsolatos uniós döntést is, valamint hogy az ország több mint 640 ezer menekültet fogadott be, de továbbra sem támogatja a fegyverszállításokat, mert ez Magyarország számára kockázatos lenne.

– Látni kell, mi a magyar kormány legfontosabb kötelessége most: meg kell győződnünk arról, hogy garantálni tudjuk Magyarország és a magyar emberek biztonságát – fogalmazott. Később kifejtette, hogy szerinte az ukrán kormány megpróbált beavatkozni a magyar választásokba, Orbán Viktor ezért utalt ellenfélként Volodimir Zelenszkij ukrán elnökre választási győzelme után.

Az EU által indított jogállamisági eljárás kapcsán azt mondta, ez egy politikai vita, és zsarolás az Európai Bizottság részéről. Szerinte „a brüsszeli liberális mainstream nem képes megemészteni”, hogy az Orbán-kormány ismét nagyarányú győzelmet aratott a választáson. 

A videó ITT tekinthető meg teljes egészében: