Szijjártó akcióban: Antiszemita vádak miatt bekérette a német nagykövetet

Szijjártó akcióban: Antiszemita vádak miatt bekérette a német nagykövetet

Szijjártó Péter (Fotó: a miniszter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nyílt levélben kérte számon Michael Rothot, a német külügyi államtitkárt egyik nyilatkozata miatt, majd hétfő délelőttre Németország budapesti nagykövetét is berendelte Szijjártó Péter. 

– Michael Roth német szociáldemokrata külügyi államtitkár tegnapi nyilatkozata miatt – melyben antiszemita vádat fogalmazott meg Magyarország kapcsán – holnap délelőttre a Külgazdasági és Külügyminisztériumba kérettük Németország budapesti nagykövetét – közölte vasárnap Szijjártó Péter közösségi oldalán. A miniszter hozzátette, helyette Magyar Levente miniszterhelyettes fogadja majd a nagykövetet, mivel ő Kínában lesz.

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/posts/194092058750019?__xts__[0]=68.ARCic0t6mJTVLLHSbd5CWMQcQotT256SqSBopiFX6FkuUqTDIR3triAlyB8LODcupjN7OvKqxsS754lNW2U71QQSzjh7rtCqESBV6Kmt6WSDIN-3CRBCsv7RVPS3HlsfSp5IO13ALXa2dA8RI23hD6H8TGH3bmJ05gunaNxZmC9MUqdEtf0R5fGBcXSWy_KI9tJZ3pYdYjiwlEBc_MO_1f6egDU79AudK98d5p7yBuQeMjjcGUHO7RHFZIDc_hBYGSG6ZSfK12HDLpPgh_Cck0TDJUc6UGVNSR6KEZbCjdKIaC5837l3I5dNRgIg9xd4dz80nW5SOwvao3i9IpM&__tn__=-R

Ez megelőzően a külgazdasági és külügyminiszter szombat esti Facebook-bejegyzésében szögezte le, hogy Magyarországon a zsidó közösség biztonságban van. Mint hozzátette: „a zsidó honfitársainknak nem kell félniük, kulturális fesztiváljaikon nincs szükség állig felfegyverzett katonákra, a zsinagógákat és a temetőket állami finanszírozással építettük újjá és büszke házigazdái voltunk tavaly az Európai Maccabi Játékoknak”. Azért érzett késztetést ennek megírására, mert szerinte Michael Roth német államtitkár „feltette a régi lemezt" és antiszemitizmussal vádolta meg Magyarországot. Szijjártó még azt is javasolja a német politikusnak, hogy „mielőtt legközelebb ilyen súlyos témában megszólalsz, nézz körül saját házatok táján!”

https://www.facebook.com/szijjarto.peter.official/photos/a.110378113788081/193893188769906/?type=3&theater

Egyik bejegyzés sem tér ki arra, hogy Roth mit és hol állított Magyarországról, de a német államtitkárral péntek délután a t-online.de oldalon jelent meg egy interjú, amelyben amellett érvel, hogy az uniós támogatások kiosztását a jogállamisághoz kellene kötni. Hosszasan beszél arról is, hogy a nem demokratikus eszközökkel élő lengyel és magyar kormányokkal szemben az EU-nak a civileket kell támogatnia ezekben az országokban. 

Emellett a külügyi államtitkár a Magyarországon erősödő antiszemitizmusról beszélt: „Az egyik, amiért megindult a 7-es cikkely szerinti eljárás Magyarországgal szemben, az az elvaduló antiszemitizmus. De nem beszélhetek kritikusan más országok az antiszemitizmusáról anélkül, hogy megemlíteném az antiszemitizmus rettenetes előretörését Németországban”.

Néhány órával a külgazdasagi és külügyminiszter után Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a közösségi oldalán tette egyértelművé, hogy valóban az említett cikk miatt kell megjelennie hétfőn a német nagykövetnek a külügyminisztériumban. Mint Gulyás írja: „Ahelyett, hogy okkal minősítenénk vulgárisan az arcátlan kijelentést, rögzítsük rideg tényszerűséggel: az EU-ban tucatnyi országgal szemben indulhatna eljárás antiszemitizmus miatt – különösen a bevándorlásbarát tagállamok közül. Magyarország azonban azon kevés ország közé tartozik, ahol a zsidó közösség békében él.” A miniszter egyébként a náci Németország propagandájához hasonlítja Roth megjegyzését, a német külpolitika szégyenének nevezve azt.

Az elmúlt napokban Szijjártó Péter leginkább azzal került a figyelem középpontjába, hogy az állami közbeszerzéseken gyakran nyertesként befutó Szíjj László jachtján pihent Horvátországban. A közösségi oldalára feltöltött bejegyzések azonban azt a látszatot keltették, mintha irodájából dolgozott volna. Így például aznap (augusztus 16-án) is a dolgozószobájából posztolt képet a Facebook-oldalára, amikor az Átlátszó munkatársa a jachtozós fényképet készítette róla. A G7 azóta kiderítette, hogy heti 60 millióért bérelhető egy olyan luxusjacht, amin Szijjártó utazott, miközben a külügyminiszter összesen havi nagyjából kettőmillió forintot keres. 

Szijjártó luxusjachtozása szóba került a szerdai rendkívüli Kormányinfón is, de Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter kijelentette, a kormány egyetlen kormánytag nyaralásával sem foglalkozik, ez Szijjártó magánügye. Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára pedig keddi Facebook-bejegyzésében arról írt, hogy a külgazdasági és külügyminiszter a szabadságát tölti és közben dolgozik. Mint hozzátette „a külügyminiszter általános munkatempóját még az ellenfelei is elismerik, a szabadsága sem telik munka nélkül”, és szerinte „a képmutatás csúcsa”, hogy azok, akik folyamatosan a magánélet szentségéről és sérthetetlenségéről beszélnek, leselkednek és fényképeket készítenek egy, a családja körében lévő emberről.

Más probléma is akad azonban az adriai hajókázással. Az Átlátszó cikkéből kiderül, negyedórával azt követően, hogy a hajón tartózkodók észrevették a hívatlan látogatókat, kikapcsolták a hajón lévő automatikus azonosító rendszert, az AIS-t. Mint lapunk megírta, nem szokás ezt a műszert kikapcsolni, amit persze a miniszternek nem kell tudnia, a hajó személyzetének azonban igen. Olyannyira tilos a berendezés kikapcsolása, hogy az büntetést von maga után – mondta lapunk kérdésére Szalma Botond, a Plimsoll Zrt. vezérigazgatója, korábban a Mahart vezérigazgatója.