Szijjártó: Aki akadályozza a paksi bővítést, Magyarország szuverenitását sérti meg

Szijjártó: Aki akadályozza a paksi bővítést, Magyarország szuverenitását sérti meg

Szijjártó Péter a Közép- és Kelet-Európai Nukleáris Energiaipari Kongresszuson Prágában (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magyarország szuverenitását sérti meg, aki akadályozza a paksi bővítést – erről beszélt a külügyminiszter Prágában. Szijjártó Péter a 7. Prágai Nukleáris Ipari Kongresszuson vett részt, ahol kifejtette, az Európai Bizottságnak garantálnia kell, hogy a nukleáris energia semmiféle korlátozás alá ne essen. Úgy látja, a nukleáris beruházások lassítása és akadályozása a szuverenitás sérelmével jár, utóbbinak egyik legfontosabb összetevője az energiaellátás biztonsága. – Azok az intézmények, bankok vagy hatóságok, amelyek lassítják vagy akadályozzák a paksi atomerőmű új blokkjainak megépítését, gyakorlatilag Magyarország szuverenitását és energiaellátását sértenék meg – fogalmazott a politikus.

Szijjártó Péter kifejtette ezúttal is, hogy a háború és a szankciók miatt minden idők legsúlyosabb energetikai válsága alakult ki, az országok ellátásbiztonsága megkérdőjeleződött. Európa szerinte túlságosan elkényelmesedett az energiaellátás terén, a hosszú távú szerződések helyett a spotpiaci ügyletek nyertek teret. A zöld átmenet eközben szakmai ügy helyett politikai trenddé vált.

A külügyminiszter úgy látja, az energia terén megszűntek a piaci viszonyok Európában, így az jár jól, aki elő tudja állítani a saját maga által felhasznált energiát. Ez pedig tovább növeli szerinte az atomenergia jelentőségét. Az európai zöld megállapodás végrehajtását sem tartja lehetségesnek nukleáris energia nélkül.