Szijjártó: Ausztria besegít a magyar határvadászok képzésébe

Szijjártó: Ausztria besegít a magyar határvadászok képzésébe

Szijjártó Péter (Forrás: Szijjártó Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ausztria és Magyarország tovább erősíti az együttműködését az illegális migrációval szemben – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bécsben. A tárcavezető a közmédiának nyilatkozva kifejtette: világosan látszik, hogy az Európai Unió egyszerre szembesül több biztonsági jellegű kihívással is, és ezeknek „a kezelése még egyesével is nagyon bonyolult lenne, nemhogy így egyben”.

Mint az MTI tudósításából kiderül, a külügyminiszter a háború mellett van egy másik nagyon súlyos biztonsági kihívást is megnevezett, amellyel Európa szembesül és amely egyre súlyosabbá fog válni: ez az illegális migráció.

Magyarország idén eddig a déli határán 130 ezer illegális migránst állított meg, ami több mint kétszerese a tavalyi számnak ugyanezen időszak alatt, és még súlyosabb jelenség, hogy „a migránsok felfegyverkeztek és a fegyvereiket részben egymás ellen, részben pedig a magyar határt védő rendőrökkel szemben” is be akarják vetni. 

Ráadásul az embercsempészek száma is egyre nő, idén már 900 csempészt kellett őrizetbe vennie a magyar rendőrségnek.

Hangsúlyozta: mindezek miatt Ausztriának és Magyarországnak, két olyan országnak, amelyet érint az illegális migráció, az az érdeke, hogy a migrációs hullámokat a lehető legdélebbre meg lehessen állítani, ezért a jövőben lesz egy még tovább erősödő magyar-osztrák együttműködés a migrációval szemben.

Szijjártó Péter közölte: Ausztria felajánlotta a támogatását a létrejövő magyar határvadász egységek képzésében és abban is, hogy a jelenleg a magyar-szerb határon szolgáló osztrák határőrök számát megemelje az elkövetkezendő időszakra. 

Úgy látja, amíg Brüsszel jogilag támogatja, politikailag inspirálja a migrációt, addig a magyaroknak és az osztrákoknak elképesztő erőfeszítéseket kell tenniük annak érdekében, hogy az illegális migránsokat a határon meg tudják állítani.