Szijjártó: Az sms-en kívül nem sok mindenre vagyok képes az informatikában

Szijjártó: Az sms-en kívül nem sok mindenre vagyok képes az informatikában

Szijjártó Péter (Fotó: Szijjártó Péter Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Olyan információ, amely a szuverenitásunkat veszélyeztette volna, nem került idegen kézbe – erről beszélt nagykőrösi lakossági fóruma után Szijjártó Péter a Telex, a 444 és a 24.hu kamerái előtt. A külügyminiszter az erre vonatkozó tájékoztatást másoktól kapta, elmondása szerint ő maga nem ért a területhez.

A Telex arra volt kíváncsi, miért nevezte sikertelennek azt a hekkertámadást, amelyben az oroszok admin szintű domain jelszavakat szereztek meg, a külügy számítógépeihez hozzáférve. Minderről nemrég a 444 számolt be, hivatkozva a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) korábbi főigazgatója, Szabó Hedvig levelére. A külügyminiszter már akkor is elsősorban azt sérelmezte, hogy került ez az egyik államtitkárnak írott levél a 444-hez. A politikus azt gyanította, hogy ehhez titkosszolgálati háttér kellett. Ezt akkor a 444 visszautasította.

A külügyminiszter most azt felelte, nem tudja, honnan veszi a Telex újságírója, hogy milyen információkat szereztek meg a hekkerek. A válaszra, miszerint Szabó Hedvig leveléből tudja, megismételte: a levélhez hozzájutni bűncselekmény volt, és ő azt sem tudja, ez egy valós levél-e, de nem is különösebben érdekli. Mint mondta, akármilyen rendszerük ellen bárki indított támadást, megtették a szükséges lépéseket. Konkrét esetekről viszont nem tud beszélni, mert nem szokásuk így tenni titkosszolgálati dolgokkal kapcsolatban. Szijjártó szerint nagyon sok beavatkozási kísérlet van, ő maga alig használ éppen ezért informatikai eszközöket.

A külügy vezetője azért leszögezte: olyan információ, amely a szuverenitásunkat veszélyeztette volna, nem került idegen kezekbe. Hozzátette, őt semmilyen külpolitikai döntéshozatalban nem befolyásolja, hogy ki indít támadást az informatikai rendszereikkel szemben.

Szijjártó azt sem értette, hogyan győződött meg a 444 a levél hitelességéről. Kijelentette, nem volt ilyen döntés az asztalán, hogy a teljes diplomácia teljes számítógépes hálózatát alakítsák át. Vannak ezzel foglalkozó kollégáik, de amikor ők ilyen ügyekről beszélnek, Szijjártó a második szónál veszti el a fonalat, „mert az sms-en kívül nem sok mindenre vagyok képes az informatikában, meg nem is akarok.” A külügyminiszter azt is mondta, ők nem szoktak az informatikai rendszerekbe történő beavatkozásról, meg bármilyen titkosszolgálati akcióról a nyilvánosság előtt beszélni.

A kérdésre, hogy miért nevezték két éve kampányhazugságnak az állítást, ha egyszer igaz volt, Szijjártó kikérte magának a dolgot. Szerinte nem igaz, hogy hazudtak volna, amikor kampányhazugságról beszéltek. A Direkt36 vonatkozó cikke ugyanis szerinte tele volt olyan dehonesztáló állításokkal, miszerint nem tettek semmit, és elnézték azt, hogy nyitott könyvnek használják őket. „A cikk olyan színben állít be engem és minket, mintha mi az orosz érdekek szánt szándékú kiszolgálói lennénk, és mintha örömmel néztük volna, hátra dőlve, n