Szijjártó Bahreinbe utazott, onnan rendelte be az orosz nagykövetet

Szijjártó Bahreinbe utazott, onnan rendelte be az orosz nagykövetet

Szijjártó Péter Bahreinben (Képernyőfelvétel: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Miközben a magyar határtól kétszáz kilométerre ukrán célpontokat támadnak, Szijjártó Péter csütörtökön a bahreini–magyar gazdasági bizottság ülésén vett részt.

Az államközi üzleti együttműködésekről szóló ülésen Szijjártó sajtótájékoztatót tartott, ahol kitért Ukrajna lerohanására is – ám leginkább csak szóvirágokban. – Aggódunk az ukrajnai fejlemények miatt és kiállunk Ukrajna szuverenitása mellett. A háború csak szenvedést okoz és a legrosszabb forgatókönyvnek számít. Szomszédos ország révén, fontos, hogy kimaradjunk ebből a háborús konfliktusból, a magyar emberek biztonsága érdekében – mondta a külügyminiszter. Szijjártó szerint éppen ezért nem támogathatja Magyarország fegyverrel az ukránokat sem (ezzel valószínűleg Márki-Zay Péter szerda esti, ellentétes tartalmú kijelentésére reagált).

Szijjártó továbbra sem mondta ki, hogy elítéli az orosz agressziót. Legerősebb állítása az volt, hogy a magyar külügy berendelte Oroszország budapesti nagykövetét, és közölték vele a magyar kormány álláspontját. Ám hogy mi volt ez az álláspont, arra a külügyminiszter nem tért ki. A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy Orbán Viktor csütörtök este az Európa Tanács ülésére utazik, ahol az orosz offenzíva lesz a téma.