Szijjártó bejelentette, külföldi munkavállalókkal erősítené a gazdaságot a kormány

Szijjártó bejelentette, külföldi munkavállalókkal erősítené a gazdaságot a kormány

Szijjártó Péter a brüsszeli NATO-csúcson (Forrás: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hét újabb intézkedéssel igyekszik támogatni a gazdaság kilábalását a kormány – idézi az MTI Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter – akit a Magyarország és Szerbia közötti kiváló kapcsolatok kiépítésében végzett kiemelkedő szerepéért a Szerb Zászló Rendjének Első Fokozatával tüntetett ki Aleksandar Vucic szerb elnök – belgrádi bejelentését. 

A politikus szerint az elfogadott hét új jogszabály közül kettő segíti a szakképzett munkaerő beáramlását az országba, illetve a foglalkoztatás növekedését, egy jogszabály a kis- és közepes vállalkozások költségeinek csökkentését idézi elő, egy jogszabály-módosítás pedig a nagyberuházások költségeit csökkenti annak érdekében, „hogy a világgazdasági kapacitások elosztásáért zajló globális versenyben sikeresek legyünk, magyarul minél több beruházást tudjunk Magyarországra hozni”. Három másik jogszabály pedig finanszírozást biztosít a magyar vállalatok nemzetközi piacokon történő erőteljesebb pozíciójának kialakításához.

A miniszter szerint  a munkaerőpiacot illető jogszabály-módosításokkal lehetővé válik, hogy „ellenőrzött módon és szigorú feltételek között lehetőség legyen arra, hogy nem szomszédos harmadik országbeli munkavállalók átmeneti időre Magyarországra jöjjenek munkaerő-kölcsönzésen keresztül is”. 

A másik munkaerőpiacot illető jogszabály lehetővé teszi, hogy a jövőben a munkahelyet teremtő bértámogatást mindenfajta megkötés, egyéb bürokratikus kötelezettség nélkül igénybe vegyék a vállalkozások annak érdekében, hogy regisztrált álláskeresőket vehessenek fel.

A tárcavezető elmondta, hogy a kis- és közepes vállalkozások egyre több hitellehetőséghez jutnak, egyre több dolguk van a közjegyzőkkel, és annak érdekében, hogy ez ne jelentsen túl nagy terhet, a felmerülő közjegyzői munkadíjakat ötven százalékkal mérséklik.

Az Eximbank pedig egy olyan „kifektetési kedvezményes hitelprogramot indít meg”, amellyel a magyar vállalatok külföldi vállalatfelvásárlásait finanszírozzák. Emellett az Eximbank egy zöld finanszírozási programot is elindít, amelyben kedvezményes kamatozású beruházási hitelt nyújt majd azon magyar vállalatok számára, amelyek a beruházásuk során a környezetvédelmet, a környezettudatosságot, a fenntarthatóságot is előtérbe helyezik. Egy olyan könnyítést is bevezetett az Eximbank, amellyel könnyebbé teszi az exportáló magyar vállalatoknak nyújtott állami kezességvállalást, vagyis az exportgaranciát. 

Csökkentik a beruházásokhoz kötődő régészeti költségeket is, hogy a Magyarországra jövő nagyberuházások ne csússzanak emiatt, és a magasabb költségek ne rontsák Magyarország versenyképességét.