Szijjártó egymillió kínai vakcina érkezését jelentette be, a hatásosságának bizonyítékairól nem beszélt

Szijjártó egymillió kínai vakcina érkezését jelentette be, a hatásosságának bizonyítékairól nem beszélt

Fotó: Szijjártó Péter/Facebook

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az egyoltásos nyugati koronavírus-vakcina kiesése miatt az április végéig esedékes 400 ezer kínai oltóanyag helyett egymillió érkezik Magyarországra – jelentette be a külgazdasági és külügyminiszter szombaton a közösségi oldalára feltöltött videóban.

Szijjártó Péter elmondta, a vírust akkor lehet legyőzni, hogy ha minél előbb be tudják oltani a magyar embereket, ehhez pedig oltóanyagra van szükség, mégpedig sokra. "Sajnos az elmúlt időszakban azt láttuk, hogy a Brüsszel által intézett beszerzés akadozik, rendszerint előfordul, hogy az előzetesen ígértnél, leszerződöttnél, vártnál kevesebb vakcina jön, vagy komplett szállítmányok esnek ki. Így van ez most körülbelül félmillió nyugati vakcinával is" – mutatott rá a miniszter.

Hozzátette, ezért a kormány tárgyalásokat folytatott a kínai partnereivel arról, hogy a májusra esedékes vakcinaszállítmányok egy részét hozzák előre áprilisra. Így az áprilisra esedékes 400 ezer oltóanyagon felül a kínai partnerek a májusi szállításból 600 ezer oltóanyagot előre hoznak.

Ez azt jelenti, hogy az április végéig esedékes 400 ezer helyett egymillió kínai vakcina érkezik két részletben – jelezte Szijjártó Péter, hozzáfűzve: ezáltal ellensúlyozni tudják a kieső nyugati szállítmányt. (MTI)

A külügyminiszter arról nem ejtett szót, hogy miként befolyásolja a kínai vakcinák felhasználását, hogy a kínai közegészségügyi hatóság igazgatója egy konferencián arról beszélt (majd másnap visszavonta a szavait), hogy „a kínai vakcinák hatásossága nem valami magas", illetve egyre több hír érkezik arról, hogy a kínai vakcinával beoltott személyek némelyikében nem indul meg az antitesttermelés. Eközben továbbra sem látta senki (tehát feltehetően az engedélyező külügyminisztérium és a magyar hatóságok sem) az oltás hatásosságának bizonyítékait.