Szijjártó: egyre rosszabb az európai energiaellátási helyzet

Szijjártó: egyre rosszabb az európai energiaellátási helyzet

Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminisztert (b) fogadja Szergej Lavrov orosz külügyminiszter Moszkvában 2021. január 22-én (Fotó:
MTI/EPA/Az orosz külügyminisztérium sajtószolgálata)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztálya lapunknak küldött levelében hívja fel a figyelmünket Szijjártó Péter nyilatkozatára, amelyben reagált az Északi Áramlat vezetékeket ért „incidensekre” – ahogy ők fogalmaznak. Azt nem említik a levélben, hogy a Nyugat nagyjából egyöntetűen meg van arról győződve, hogy az „incidensnek” nevezett robbantásokat Oroszország követte el szabotázscéllal, hogy ezzel növelje a kontinens energiaellátása miatt kialakult bizonytalanságot. Erre a Spiegel szerint a CIA már előre figyelmeztette a német kormányt.

Szijjártó Péter a robbantások hátteréről, a felelősök megtalálásáról és megbüntetéséről egy szót sem írt a nekünk küldött szövegben (ami egyébként nagyon hasonlít a kazahsztáni Alamtiból posztolt Facebook-bejegyzéshez). Ehelyett kifejti, hogy „egyre rosszabb a helyzet Európa energiaellátásának terén. Az Északi Áramlat egyet és kettőt ért incidensek, valamint az Ukrajnán keresztüli gáztranzit leállítása az eddigieknél is jóval bizonytalanabb és kiszolgáltatottabb helyzetbe hozzák Európát a földgázellátás terén.”

Ezután arról ír, hogy diverzifikálni kell a forrásokat és a szállítási útvonalakat, például Azerbajdzsán is növelhetné az Európába irányuló szállításait. Szijjártó egyébként a a Türk Államok Szervezetének energiaminiszteri találkozóján vesz részt. Szerinte, „ha engedtünk volna a nyomásgyakorlásnak, a szankciós fenyegetéseknek és nem építettük volna meg a Török Áramlat vezetéket, akkor most hatalmas nagy bajban lennénk”, és továbbra sem ír egy szót sem a szabotázsról, illetve arról, hogy az efféle módszerek mennyire elfogadhatók az ő értékítélete szerint.

„A Török Áramlat maradt mára egyedüli olyan vezetéknek, amely megszakítások és mindenfajta zavarok nélkül szállítja az orosz gázt Európa irányába. Ezért mi az Ukrajnán keresztüli tranzit megszűnése esetén is tudjuk biztosítani hazánk földgázellátását, viszont az elmúlt időszak eseményei arra intik az útvonalon elhelyezkedő országokat, hogy hatványozottan figyeljenek a vezeték biztonságára” – zárja lényeglátó sorait a magyar külügyminiszter.