Szijjártó elárulta, hogyan kaphatott Schadl diplomata-útlevelet

Szijjártó elárulta, hogyan kaphatott Schadl diplomata-útlevelet

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a dél-koreai Doosan elektromos autóipari beszállító vállalat beruházásbejelentésén Budapesten, a minisztériumban 2020. október 30-án. A Tatabánya melletti gyár építését a kormány vissza nem térítendő támogatással segíti. Ennek összegéről a kormány, a vállalat és az Európai Bizottság között még zajlanak a tárgyalások. A vállalat első százmillió euróból megvalósuló tatabányai gyárát 15 millió euróval támogatták. MTI/Mónus Márton

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

„A volt kamarai elnök diplomata útlevele kapcsán azt tudom mondani, hogy a tavalyi év februárjában kaptam egy hivatalos kezdeményezést az igazságügyi miniszter helyettesétől, Völner Pál államtitkár úrtól arra, hogy a kamarai elnöknek állítsunk ki diplomata útlevelet” – ezt válaszolta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteki sajtótájékoztatóján az ATV kérdésére, hogy a KKM miért adott diplomata útlevelet Schadl Györgynek.

A Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökét november 5-én a repülőtéren a rendőrök fogták el, amikor épp Dubajba indult volna a feleségével. Ekkor diplomata-útlevelet is találtak nála a rendőrök. A végrehajtói kar elnöke vallomásában azt állította: azért kapott ilyen okmányt a külügytől, hogy a járvány alatt nemzetközi konferenciákra járhasson.

Szijjártó azzal magyarázta az útlevél kiadását: ha egy másik minisztérium miniszterhelyettese ilyen kérelemmel fordul hozzájuk, akkor ő annak eleget szokott tenni. „Eleget tettem ennek a kérelemnek tavaly februárban is, aztán idén januárban pedig visszavontuk a diplomata útlevelet az ismert okokból” – tette hozzá.

– Schadl György diplomata útlevele 2022. január 3-i dátummal azonnali visszavonásra került – közölte korábban a Külügyminisztérium, az viszont nem derült ki, hogy miért ilyen sok idővel a letartóztatás után vonták vissza az útlevelet.

A Schadl–Völner-ügy december 7-én robbant ki, amikor a Legfőbb Ügyészség közölte, hogy a fideszes parlamenti képviselő, akkori igazságügyi államtitkár Völner Pál a megalapozott gyanú szerint rendszeresen, alkalmanként 2–5 millió forintot kapott a Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől.