Szijjártó: Magyarország óvóhelyeket gyárt Izraelnek

Szijjártó: Magyarország óvóhelyeket gyárt Izraelnek

A hajnali izraeli légicsapások egyikében megsemmisült hatemeletes épület romjai Gázában 2021. május 18-án (Fotó: MTI/AP/Halil Hamra)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Izraeli megrendelésére Magyarországon ezernél is több olyan speciális mobil és taktikai óvóhelyet fognak legyártani, melyeket aztán Izraelben fognak használni a rakétatámadásokkal szembeni védekezésben – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter egynapos izraeli látogatásán. A miniszter arról beszélt, Magyarország stratégiai jelentőséget tulajdonít a magyar–izraeli együttműködésnek. – Valós tettekre is váltjuk mindazt, amit mondunk, és ahhoz is hozzá tudunk járulni, hogy izraeli emberek ezreinek, tízezreinek az élete biztonságba kerüljön rakétatámadás esetén – mondta Szijjártó az MTI szerint.

A külügyminiszter a közelmúltban lezajlott, a Gázai övezetet uraló Hamász és Izrael között zajlott rakétaháborúról úgy fogalmazott: Izraelt egy terrorszervezet támadta meg, rakéták ezreit lőtték ki izraeli városokra, kifejezetten sűrűn lakott helyekre, emberek ezreinek, tízezreinek, sőt százezreinek életét veszélyeztették. – Sajnáljuk, hogy a nemzetközi politikai szervezetekben nem jött létre közös álláspont ezen helyzet értékeléséről, sajnáljuk, hogy elvitatták azt a tényt, hogy Izraelt egy terrorszervezet támadta meg, sajnáljuk, hogy egyes nemzetközi szervezetek Izraelt és a Hamászt egy szinten akarták kezelni, mintha a Hamász egy NGO lenne, és sajnáljuk azt is, hogy a nemzetközi szervezetek nem beszéltek világosan arról, hogy Izraelnek igenis joga van az önvédelemhez – mondta Szijjártó Péter, bírálva a gázai rakétatámadások nemzetközi visszhangját.

Magyarország az EU-ban és az ENSZ intézményeiben is több olyan álláspontot, közös nyilatkozatot, határozatot vétózott meg, amely álláspontok, nyilatkozatok rendkívül tisztességtelenek voltak – emlékeztetett a magyar diplomácia tevékenységére utalva. – Abszolút elfogultan, Izrael-ellenesen közelítették meg a valós helyzetet. Ezeket az Izrael-ellenes álláspontokat mi eddig sem támogattuk és a jövőben sem fogjuk támogatni – ígérte Szijjártó. – A Közel-Keleten békére van szükség, s a békéhez az Ábrahám-megállapodásokon keresztül vezethet az út. Vissza kell hozni az Ábrahám-megállapodások szellemiségét, melyek keretében Izrael több arab országgal is normalizálni tudta a kapcsolatát – utalt a tavaly Donald Trump amerikai elnök segítségével megszületett közel-keleti egyezményekre.

Előzőleg Gabi Askenázi izraeli külügyminiszter a repülőtéren üdvözölte magyar kollégáját, majd tárgyalásaik után személyesen elkísérte Petach Tikvára, ahol megtekintették egy rakétabecsapódás helyszínét. Askenázi közös sajtótájékoztatójukon utalt arra, hogy a magyar külügyminiszter nem első alkalommal jár Izraelben, megköszönte a magyar kormány és a magyar nép határozott támogatását a Falak őrzője nevű, közelmúltban zajlott hadművelet idején.

Askenázi külön köszönetet mondott a nyílt, egyértelmű és erős kiállásért Izrael önvédelemhez való joga mellett. „Magyarország folyamatosan Izrael erős barátja, mindig mellettünk áll, jelzi szolidaritását nemcsak a katonai hadművelet idején, hanem a nemzetközi diplomáciában, az ENSZ-ben is – világított rá Gabi Askenázi a két ország közötti kapcsolatok mélységére.