Szijjártó Orbán után indult

Szijjártó Orbán után indult

Szijjártó Péter Berlinbe indult (Fotó: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Miniszterelnök úr már Berlinben, csatlakozó járat most indul – jelezte közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági- és külügyminiszter hétfőn hajnalban. Orbán Viktor azért utazott a német fővárosba, mert mint korábban jelezték, tárgyalni fog Olaf Scholz német kancellárral.

A német fél részéről Wolfgang Büchner helyettes kormányszóvivő elmondta, hogy a két kormányfő Európa-politikai, bilaterális, gazdaságpolitikai és nemzetközi témákról tárgyal majd, és a középpontban az Oroszország Ukrajna elleni támadó háborújára adott reakció, és az ezzel összefüggő legújabb fejlemények állnak majd. Hozzátette, hogy az intenzív egyeztetés „valamennyi EU-s és NATO-partnerrel” kiemelt jelentőségű a német kormány számára.

A találkozó hírére reagált az LMP is. Közleményükben azt írták: „Mi, hazai zöldek azt várjuk a magyar kormányfőtől, hogy lássa be és ismerje el: vége annak a gazdasági modellnek, ami az olcsó orosz energiára, az olcsó közép-európai munkaerőre és az olcsó kínai exportra épített. Ennek a német gazdasági modellnek a magyar emberek és vállalkozások nem voltak az elmúlt 12 évben haszonélvezői szinte semennyire: a német multicégek, főként az autógyártók megköszönték az összeszerelő üzemként működő magyar gazdaságnak a munkát, a munkavállalói jogok leépítését, majd a profitot kivitték az országból, gyakorlatilag érdemi hazai adóztatás nélkül”. – Mi az LMP-ben azt várjuk a találkozótól, hogy Orbán Viktor végre komolyan vegye a mindig hangoztatott szuverenitás harcát és álljon ki a magyar érdekek mellett. Márpedig a magyar érdek az, hogy a német nagytőkét rendesen megadóztassuk itthon, mert többek között ebből lehet finanszírozni a pedagógusok béremelését, de a hazai zöld átállást is – tették hozzá.