Szijjártó Péter: Kiállunk Ukrajna mellett

Szijjártó Péter: Kiállunk Ukrajna mellett

Szijjártó Péter reagált Ukrajna megtámadására (Képernyőfelvétel: Szijjártó Péter / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vegyék fel a kapcsolatot a kijevi nagykövetséggel az Ukrajna középső vagy keleti részén élő magyarok – ezt kérte Szijjártó Péter, miután Oroszország megindította a háborút szomszédunkban. A külügyminiszter leszögezte, hogy Magyarország kiáll Ukrajna mellett.

A szomszédban a legrosszabb a forgatókönyv következett be, méghozzá a háború – ezzel kezdte csütörtök reggeli rendkívüli bejelentését Szijjártó Péter. Szavai szerint az a háború, amelynek még a legnagyobb és legerősebb országok diplomáciai erőfeszítései sem tudták elejét venni.

– Magyarország álláspontja világos: kiállunk Ukrajna mellett, kiállunk Ukrajna területi integritása és szuverenitása mellett – tette egyértelművé, hozzáfűzve, hogy Magyarország természetesen minden olyan szövetségesi egyeztetésnek a része lesz, „amelyek a koordinált válaszreakció megadásáról szóló döntésekre vonatkoznak”.

Szijjártó Péter a legfontosabbnak most a magyar emberek biztonságát nevezte. Mint mondta, az ukrajnai magyar képviseletek és a kijevi nagykövetségi működik. Már többször beszélt a kijevi nagykövettel, aki azt mondta, hogy a főváros belső részeiben a helyzet egyelőre nyugodt abból a szempontból, hogy harci cselekményeknek nyoma vagy hangja nincs. A nagykövetségi munkatársak egyelőre biztonságban vannak, a munkavégzéshez adottak a körülmények, az ukrán nemzeti gárda pedig megkettőzte az intézmény védelmét. Kárpátalján – ahogy folytatta – egyelőre nyugalom van, folyamatos a kapcsolattartás az ottani magyarság vezetőivel és a főkonzulátusokkal.

A külügyminiszter az Ukrajna keleti vagy középső részén tartózkodó magyaroktól azt kérte, hogy vegyék fel a kapcsolatot a kijevi nagykövetséggel. 

Rövid bejelentése végén leszögezte, hogy amennyiben további lépésre van szükség, azokat időben és gyorsan megteszik.